Quantcast
Channel: TERÄVYYSALUE - Suomen valokuvataiteen museon blogi
Viewing all 85 articles
Browse latest View live

Digitaalinen pelikulttuuri ja sen säilyttäminen

$
0
0
Digitaaliset pelit ovat lyöneet Suomessa itsensä läpi niin talouden kuin viihteen saralla. Peliteollisuutta mainostetaan uutena Nokiana ja yhteiskunnan käsitys pelaamisesta on alkanut muuttua sosiaalisesti hyväksytyksi harrasteeksi lasten leikistä ja nörttimiesten pakkomielteestä. Maailmanlaajuisesti liikevaihdolla mitattuna peliteollisuus on jo 2000-luvun alussa ohittanut elokuva- ja musiikkiteollisuuden. Vihaiset linnut ja muut yksinkertaiset mobiilipelit saavat media-aikaa, toisaalla sadan miljoonan budjeteilla luodut konsoli- ja tietokonepelispektaakkelit luovat vaihtoehtoisia interaktiivisia todellisuuksia pelaajien silmien eteen. Digitaalisena syntyneenä uusmediana videopelit kamppailevat edelleen kulttuurillisen ja taiteellisen arvonsa puolesta. Kuriositeettina syntyneen ja populaarikulttuuriksi muodostuneen elokuvan historia ja  kulttuurillinen hyväksyntä on osaltaan verrattavissa videopelien syntyyn ja kasvuun. Toisaalta peliala kohtaa omia haasteitaan ennakkoluulojen ja kaupallisuuden ristipaineessa. Pelikulttuuri on murroksessa, mutta kiinnostaako ketään?

Digitaalisten pelien yleistyminen alkoi 1970-luvulla ensimmäisten kolikkopelien ja kotikonsoleiden myötä. Pelit ovat monien teknologisten harppausten myötä kasvaneet massaviihteeksi, ja myös pelaajakunta on keski-ikäistynyt ja muuttanut kuvaa pelaamisesta ja pelaajasta. 1980-luvulla länsimaissa syntyneelle pelaaminen on ollut osa lapsuutta siinä missä kirjallisuus tai elokuva. Uusi peleihin tottunut sukupolvi on alkanut arvostaa pelaamista osana kulttuuria. Digitaalisten pelien kenttää hämmentää myös sen äärimmäinen monipuolisuus. Pelejä on lukemattomilla eri päätelaitteilla ja ne ovat mitä erilaisimpia luomuksia suorasta elektronisesta shakista ja lähes pelillisiä ominaisuuksia vailla olevista visuaalisista novelleista aina rajoja rikkoviin taidepeleihin,  perinteisiin konsolitasoloikkiin ja ammuskelupeleihin.
Digitaalisen pelaamisen katoavaa historiaa. Kuvalähde: Rob Boudon, New York City, USA/ Wikimedia Commons [CC-BY-2.0]
Yhteiskunnassa vallalla oleva arvokäsitys heijastuu voimakkaasti haluun säilyttää kulttuuria ja historiaa jälkipolville. Digitaalisten pelien ja sitä ympäröivän kulttuurin säilyttämisestä on alettu keskustelemaan vasta viime vuosina. Videopelikulttuuri on digitaalisen luonteensa takia hyvin haavoittuvaista ja siten haastava kohde arkistoinnille ja museoinnille. Institutionaaliset tahot ovat olleet hitaita heräämään niin Suomessa kuin maailmalla nopeasti rappeutuvan ja katoavan pelikulttuurin säilyttämiseen. Yksittäisiä museoita ja arkistoja on ulkomailla videopelien ympärille muodostunut, esimerkkeinä vaikka Iso-Britannian National Media Museum ja sen videopeliarkiston kokoelmat ja Berliinin Computerspielemuseum. Rahoituksen, yhteiskunnallisen tuen ja asiantuntemuksen puuttuessa kokoelmien kuratointi ja suunnitelmallisuus on kuitenkin usein puutteellista.

Suomessa videopelien säilyttäminen on alkutekijöissään: Kansalliskirjasto on ottanut ensimmäisiä askelia arkistoidessa uusien kotimaisten pelituotteiden vapaakappaleita.  Toisaalta kulttuuriaineistolakikaan ei suoraan tunnusta videopelejä säilyttämisen arvoiseksi aineistoksi. Kansallisen digitaalisen pelikulttuurin säilyttämisen voisi ajatella olevan Kansalliskirjaston tai Kansallisen audiovisuaalisen arkiston heiniä. Itsenäisen videopeliarkiston tai -museon syntymistä on vaikea tänä päivänä kuvitella. Voidaan myös pohtia, onko pelien oikea paikka museossa, kirjastossa, arkistossa vai jossain näiden tehtäviä yhdistävässä laitoksessa. Tällä hetkellä Suomessa ja maailmalla suurimpia pelikulttuurin säilyttäjiä ovat yksityiset harrastajat. Yksittäisiä keräilijöiden kokoelmiin keskittyviä näyttelyitä on ollut yleisölle avoinna Suomessakin.

Digitaalisen tiedon tallennuksessa ja säilönnässä on omat haasteensa ja videopelien kohdalla omat erityispiirteensä. Digitaalisena ohjelmistona pelit vaativat tietyn laitteiston ja näyttöpäätteen toimiakseen, pelkän koodijonon tai pelikasetin tallentaminen ei säilytä videopeliä toimivana kokonaisuutena. Usein autenttisen pelikokemuksen säilyttäminen vaatii myös oikeaa peliohjainta tai muita oheistarvikkeita. Useat peliteollisuuden alkuaikojen laitteistot ja pelit alkavat olemaan jo harvinaisuuksia, monia pelejä on jo kadonnut peruuttamattomasti. Ohjelmistona pelejä voidaan yleensä muokata toimivaksi toisella laitteella, vaikkapa vanha Nintendo-peli on mahdollista kääntää toimivaksi nyky-PC:llä. Tässä siirroksessa toiseen käyttöympäristöön alkuperäinen peli menettää kuitenkin paljon autenttisuudestaan. Vastassa on myös yksi videopelien säilytyksen oleellisimpia haasteita: tekijänoikeudet. Peliteollisuus on ollut perinteisesti erittäin tiukka tuotteidensa käytöstä ja tekijänoikeudellisista kysymyksistä. Pelien säilyttämiseen liittyvien lakien puuttuessa tekijänoikeudet ovat usein pelien museoinnin ja arkistoinnin esteenä.

Pelien ollessa interaktiivisia elämyksiä voidaan myös kysyä, onko pelkkien pelien ja laitteistojen säilytys tarpeeksi. Pelikokemus syntyy vasta kun ihminen pelaa peliä; ympäröivä konteksti voi muuttaa paljon kokemusta. 1970-luvun kolikkopelin pelaaminen nykypäivänä ei varmastikaan tunnu samalta  kuin aikalaisen pelatessa sitä 70-lukulaisessa baarissa. Tekniikan ja ympäristön muuttuessa suhtautuminen peliin muuttuu oleellisesti. Äärimmäisenä esimerkkinä toimivat myös nykypäivän monen pelaajan verkkopelit. Internet-servereillä pyörivät verkkopelit ovat pelattavissa vain niin kauan kuin niiden ylläpitäjät katsovat sen tuottoisaksi. Kokonaiset virtuaaliset maailmat tuhoutuvat jälkiä jättämättä. Näin on käynyt viime vuosina useille verkkopeleille. Fyysisten pelien lisäksi tallennuksen kohteeksi pitäisi ottaa siis myös itse pelitilanne. Peliharrastajat ovat tässäkin asiassa edellä muistiorganisaatioita, ja pelitilanteen tallennus ja dokumentointi ovat sosiaalisen median myötä hyvin esillä oleva osa pelaamiskäyttäytymistä. Samalla erilaiset videot toimivat dokumentteina pelaamiskulttuurista ja sen ilmenemisestä.

Videopelien pitkäaikaissäilyttämistä voi ja pitää lähestyä useasta eri näkökulmasta. Ensimmäinen askel pelikulttuurin säilyttämiseen on kuitenkin hyväksyä se osaksi kulttuuriperintöämme.

Teksti: Taneli Kolppanen, harjoittelija Valokuvataiteen museon kirjastossa. Tekstin taustalla on aiheesta tekeillä oleva pro gradu -tutkimus Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen oppiaineessa.


Kuka keksi avaimet?

$
0
0

Kokoelmien avaimista keskusteleminen museon sisäisessä opintopiirissä ja siitä bloggaus on tuntunut todella palkitsevalta: aihe on mielekäs ja tuntuu liittyvän pohjimmiltaan kaikkeen, oman työmme tarkoituksiin ja juuriin asti. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että idea tämän tärkeän aiheen käsittelyyn ei suinkaan ollut alunperin omamme, vaan sen äidit ovat Abo Vetus & Ars Nova -museon johtaja Johanna Lehto-Vahtera ja tutkija Eeva Holkeri. He esittelivät aiheen TAKO-pooli 6:n kokouksessa, kun suunniteltiin poolille seuraavaa yhteistä hanketta.  

TAKO (tallennus ja kokoelmat)-yhteistyössä on mukana jo kymmeniä suomalaisia kulttuurihistoriallisia museoita ja joitakin taidemuseoita. TAKO-museot kehittävät yhdessä tallennusvastuunjakoa, jonka tarkoituksena on tehdä museoiden kokoelmatyöstä harkitumpaa ja vähentää kulttuuri-ilmiöiden tallennuksessa sekä turhaa päällekkäisyyttä että ”mustia aukkoja”. Tiiviimmin museot tekevät yhteistyötä pooleissa, jotka on valittu omien tallennusvastuualueiden mukaan. Suomen valokuvataiteen museo on mukana poolissa numero 6, jonka teemana ovat koulutus, taide, tiede, korkeakulttuuri ja hyvinvointi.

Pooleilla on yhteisiä nykydokumentointihankkeita, joista kukin museo suunnittelee ja toteuttaa oman osuutensa itse. Edellisessä hankkeessa dokumentoitiin taiteilijoiden työtä, ja me Valokuvataiteen museolla keskityimme pimiötyöskentelyn tallentamiseen (hankkeestamme voit lukea lisää tästä).
Pimiölamppu toimi pimiötallennushankkeen tunnuskuvana. Kuva: Virve Laustela / Suomen valokuvataiteen museo, 2012.

Tänä vuonna yhteisenä aiheenamme ovat siis kokoelmien avaimet, ja niitä tutkitaan seitsemässä museossa eri tavoin ja eri näkökulmista. Työn tulokset esitellään lopuksi julkaisussa, jossa kokoelmien avainten etsimismenetelmiä myös analysoidaan museologisessa viitekehyksessä.

Lisätietoa pooli 6:n hankkeesta ja avainten löytämisen näkökulmista löytyy Aboa Vetus & Ars Novan sivulta tästä.

Ja lisätietoa TAKOsta Museoviraston sivulta tästä.

Teksti: Sofia Lahti

Tutkimuksen ja kansainvälistymisen kummisetä

$
0
0



Museon johtajana vuosina 1996–2007 toiminut Asko Mäkelä oli Kokoelmien avaimet -opintopiirin kolmantena vieraana. Oman johtajuuskauden haasteet ja onnistumiset olivat Mäkelällä vielä tuoreessa muistissa, ja puheenvuoro oli sen mukaisesti vauhdikas ja tuulettavan poleeminen. Mäkelä on ollut valokuvataiteen kentällä monella tasolla vaikuttava ”über-kuraattori” (tätä leikillistä määritelmää käytti intendentti ja valokuvatutkija Anna-Kaisa Rastenberger Pohjan tähdet -artikkelikokoelmassa, 2012).



Mäkelän kaudella kokoelmatoiminnassa oli kaksi pääteemaa: nuoret valokuvataiteilijat ja kokoelman aukkojen paikkaaminen. Tullessaan museoon uusi johtaja koki, että kokoelma oli merkittävä mutta hajanainen. Sen sisältö tuntui vain sieltä täältä vastaavan sitä, minkä hän oli valokuvataiteen parissa työskennellessään siihen mennessä nähnyt tärkeäksi. Oli kuitenkin otollinen aika vaikuttaa asiaan ja kehittää kokoelmaa systemaattisesti puuttuvilta osin. Päämääränä oli rakentaa kokoelmista suomalaisen valokuvataiteen keskeisin kohtauspaikka ja museolle asema alansa tärkeimpänä asiantuntijana. Mäkelälle avainobjekteiksi nousivatkin juuri tältä ajanjaksolta yhtäältä tutkimusten kartuttamat tietovarannot, toisaalta kotimaisen valokuvataiteen uudistavat ja erilaiset, kansainvälisesti omaleimaiset tekijät 1990-luvulta lähtien sekä valokuvataiteen reunamien tuntemattomammatkin ilmiöt.



Nuorten taiteilijoiden seuraaminen ja tukeminen osui suomalaisen valokuvataiteen kansainvälisen menestyksen nousuun. Koko valokuvauksen kenttää pidettiin tärkeänä. Haluttiin, että valokuvaajat tuntisivat museon omakseen. Yhteistyöstä hyötyivät sekä aloittelevat taiteilijat että museo, joka vielä tuolloin pystyi ostamaan nousevien tekijöiden töitä ennen hintojen räjähtämistä tavoittamattomiin korkeuksiin. Ennen 2000-lukua muut taidemuseot eivät vielä seuranneet valokuvataidetta aktiivisesti. Valokuvataiteen museo oli Mäkelän myötävaikutuksella osallisena valokuvataiteen markkinoinnin menestystarinan Helsinki Schoolin syntyyn ja kasvuun – ja sitä kautta myös hintakehitykseen, jonka seurauksena nykyvalokuvataiteen hankkiminen on mahdollista enää varakkaimmille museoille. Silti Valokuvataiteen museon olemassaololle on tärkeää, että Suomessa on myös kansainvälisesti huomattavia valokuvataiteilijoita. Ehkä kokoelmat voivat karttua näiltä osin enemmän lahjoitusten varassa. Kokoelmiin ei kuitenkaan Mäkelän kaudellakaan hankittu vain tunnetuimpia tekijöitä, vaan myös ns. Helsinki School -estetiikasta (bloggaajan tahallinen yleistys) melko lailla poikkeavia esityksiä kuten turkulaislähtöisen Hyäryllistä-ryhmän kolmiulotteinen installaatio.

Hyäryllistä-ryhmän installaatio Arki kultaa muistot, 2002, esillä Suomen valokuvataiteen museon Katsoa vai nähdä -näyttelyssä 2004. Kuva: Virve Laustela.
Kokoelmasta puuttuvia tärkeitä tekijöitä tai aihealueita ryhdyttiin selvittämään tutkimuksen kautta: näyttelyiden pohjalla oli vankka tutkimus, jonka perusteella näyttelyihin hankittiin paljon kokoelmasta puuttuvia teoksia. Tärkeitä esimerkkejä tällaisista runsaasti tietoa kartuttaneista tutkimus- ja näyttelyhankkeista ovat vuoden 2001 luontokuvanäyttely (suomalainen luontokuvaus 100 vuotta) ja Leena Sarasteen väitöstutkimus (Valo, muoto vai elämä. Kameraseurat kohti modernia 1950-luvulla, 2004). I.K. Inhan elämäntyön selvittäminen ja kokoelman laajentaminen tutkimuksen myötä oli myös olennainen tehtävä museolle.



Toisaalta museolle päätyi myös aineistoja, jotka eivät olisi ensisijaisesti kuuluneet tänne, koska parempaakaan paikkaa ei silloin ollut. Museoiden välinen tallennusvastuuyhteistyö ei ollut kovin kehittynyttä. Vaikka tietyn alan erikoiskuvastoa tallentamaan sopiva organisaatio olisi ollut olemassa, sillä ei välttämättä ollut valmiuksia ottaa aineistoa vastuulleen. Verrattuna 1990-lukuun ovat kuva-arkistojen ammatillinen hoito ja tallennusvastuun jako edistyneet lupaavasti.



Mihin valokuvataiteen museota tänä päivänä tarvitaan, kysyi Mäkelä lopuksi. Valokuvataidehan asuu nykytaiteen museoissa ja kulttuurihistoriallinen valokuva Museoviraston ja paikallis- tai erikoismuseoiden kuva-arkistoissa. Yhteinen vastaus sekä vieraan että muiden läsnäolijoiden suusta oli: asiantuntijana tämä museo on edelleen korvaamaton. Kukaan muu ei keskity vieläkään samoihin aineistoihin juuri valokuvalle ominaisten sisältöjen, valokuvaajan katseen, valokuvan tekniikoiden ymmärtämisen tai valokuvakulttuurin näkökulmasta. Tietäminen, tulkinta ja kommunikointi on nyt tärkeämpää kuin fyysisten aineistojen karttuminen.


Teksti: Sofia Lahti

Näppäillen Paris Photossa 14.-17.11.2013

$
0
0


Euroopan merkittävimmät valokuvamessut järjestetään aina marraskuussa Pariisissa.
Viimeiset pari vuotta tapahtumapaikkana on ollut komea Grand Palais.


Tulijan vastaanottivat kapkaupunkilaisen Pieter Hugon uudet potretit. 
Hugon kuvia on nähty Turun Peri-galleriassa sekä Ars 2011 -näyttelyssä.


Vanhoja tuttuja. Ei 2000-luvun messuja ilman Massimo Vitalin uimarantoja.


Messuilla on myynnissä sekä valokuvan historiaa 1850-luvulta lähtien aina nykykuvaan asti.  Ammattimaiset vanhojen kuvien myyjät keräävät nimikylttiin omistushistorian. Hinnat ovat pöyristyttäviä.


Japanilaisen Rinko Kawachin elegantti esillepano, jolle kuva ei tee täyttä oikeutta.


Täältä tulee Dorothée! Galleria Les Filles du Calvaires esitteli nuorta ranskalaista Dorothée Smithiä, jonka tuotantoon pääsee laajemmin tutustumaan Valokuvataiteen museossa ensi tammikuun 15. päivä avautuvassa näyttelyssä.


Taik Personsin messuosaston vipinää. Kuvassa Pertti Kekaraisen ja Santeri Tuorin teokset sekä vieraiden keskellä Timothy Persons. Iltapäivisin messujen ulkopuolella jonotettiin sisäänpääsyä samaan tapaan kuin suosituimpiin näyttelyihin.



Valokuvan materiaalisuuden korostaminen pisti silmään monilla tekijöillä. 
Kuvassa Jack Piersonin teos Pyramid, 2010. ”Folded Pigment Print”


Chris McCaw, Sunburned, 2013. “Gelatin Silver Paper Negative”. 
Kuvapinta on rikottu polttolasilla.


John Chiara, Untitled (Missisippi 4), 2013. “Unique photographe on Ilfochrome paper”


Jeff Cowen, Nature Morte 27, 2013. “Silverprint, mixed media”


Floris Neususs, Munchen 64, 1964. “Unique photogramm (nudiogramm)”.   
(Muistan että nämä maksoivat vuonna 2008 20.000 euroa. Nyt hinta oli 52.000)


Juergen Tellerin suurnudet etsivät ekstravaganttia linnanherraa. Herraskaiset miljööt ovat monen kuvaajan suosiossa.


Vanhat tekijät yllättävät.  Mustavalkoisista sekvensseistä 1970-luvulta lähtien tunnettu Douane Michels esitteli uusia värikollaaseja.


William Egglestonen ympärillä kiehuu. Varhaiset värivalokuvat  1970-luvulta ovat keräilyharvinaisuuksia. Viime aikoina värikuvauksen uranuurtaja Egglestone on alkanut tuottaa vanhoista kuvistaan uutta editiota suurempaan kokoon. Egglestone  on vast´ikään USA:ssa voittanut oikeusjutun häntä kanteen nostanutta keräilijää vastaan. Keräilijän mukaa Egglestone on uustuotannollaan merkittävästi laskenut hänen kokoelmansa arvoa.


Paris Photon aikaan kaupungissa on paljon muita valokuvanäyttelyitä.  Ruotsalaisista valokuvaajista Ranskassa tunnetaan jatkumo Christer Strömholm, Anders Petersen ja J.H. Engström. Petersenillä oli Bibliotheque Nationalessa esillä vaikuttava retrospektiivi.  Nykyään näyttelyissä on usein esillä pinnakkaisia.


Engström ja Strömholm esiintyivät Pariisi-aiheillaan Institut Suedois´ssa.   
Tiheä ripustus ja kuvien kiinnitys nauloilla seinään on pop.


Illan täysikuu Petit Palais´n yllä naulitsi messuilta poistuvat.



Teksti ja kuvat: Elina Heikka

Aika on valokuvien puolella

$
0
0

Kokoelmien avaimet –opintopiirin  lokakuinen asiantuntijavieras, valokuvaaja ja tutkijaLeena Saraste on seuraillut Suomen valokuvataiteen museon vaiheita avajaisnäyttelystä lähtien. Varsinainen kokoelmiin tutustuminen alkoi 1980-luvulla Jukka Kukkosen kanssa yhteisiä artikkeleja työstäessä. Kameraseurojen liiton kokoelma oli ensimmäinen museon aineisto, johon Saraste paneutui. ”Muistan vieläkin ne suuret vihreät kansiot, joihin vedokset oli pakattu.”

Sarasteen näkökulma museoon on suomalaisen valokuvauksen vaiheita laajasti kartoittaneen valokuvatutkijan. Hänen vuonna 2004 valmistunut väitöstutkimuksensa käsittelee 1950-luvun suomalaisissa kameraseuroissa tuotettuja valokuvia ja niiden yhteydessä ilmeneviä taidekäsityksiä. Tutkimustyön yhteydessä Saraste kartoitti 50-luvulla kameraseurojen näyttelyissä esillä olleet valokuvat ja kävi perusteellisesti läpi noin 9000 kuvaa. 

Sarasteen mittavassa tutkimushankkeessa kuvien metsästäminen johti moninaisille lähteille. Samaan aikaan Valokuvataiteen museon kokoelmiin tutustumisen kanssa Saraste perehtyi Helsingin Kameraseuran hallussa olleisiin vedoksiin, eikä jälkikäteen ole aina helppo tarkistamatta muistaa, mitkä teokset kummankin tahon kokoelmista löytyvät. Tutkijalle keskeistä on kiinnostavan aineiston paikantaminen ja siihen tutustuminen: ei varsinaisesti se, kenen hallussa aineisto on, kunhan se on saavutettavissa.

Kameraseuran aineisto on monella tapaa kuvaava esimerkki Valokuvataiteen museon kokoelman osakokoelmiin liittyvistä moninaisista näkökulmista. Valokuva-alan järjestöjen perustama museo on kartuttanut kokoelmiaan tiiviissä yhteistyössä järjestöjen kanssa. Kokoelmalla on siis rajapintoja paitsi muihin museoihin, myös museomaailman ulkopuolelle: pitkään toimineilla järjestöillä saattaa olla merkittävä oma kokoelma, josta osa voi olla lahjoitettu museolle.

Museolle päätyneeseen Kameraseurojen Liiton kokoelmaan tutustuminen paljasti Leena Sarasteelle, että museolle oli aikanaan päädytty lahjoittamaan, tutkijan sanoin, ”aika keskinkertaista aineistoa”. Sarasteen tutkimusaineiston, 50-luvun näyttelyvedosten, osalta tähän on myös olemassa selvä syy. Materiaalipula johti 50-luvulla siihen, että ainoat kappaleet parhaista vedoksista olivat koko ajan kierrossa maailmalla kilpailuissa ja näyttelyissä, eivätkä joutaneet pysyvästi seuran kokoelmaan, eivätkä näin päätyneet museoonkaan. Museolla oleva aineisto, mutta myös se, mitä museolle ei lahjoitettu, kertoo siis valokuvakulttuurin ilmiöistä ja kentän toiminnasta.

Leena Saraste lähti väitöskirjassaan selvittämään, mikä oli suomalaisen valokuvauksen 50-luvun koko kuva. Museo tarjosi lähtökohtia asian selvittämiselle, mutta tutkijan tie johti niin kuvaajien piironginlaatikoihin kuin sänkyjen alle. Osana tutkimustaan Saraste muun muassa rekonstruoi kuusi 50-luvun tärkeimmistä kotimaisista valokuvanäyttelystä. Alkuperäisissä näyttelyissä oli ollut esillä noin 600 teosta: näistä noin puolet oli mahdollista paikantaa, mutta vain pieni osa niistä oli museon kokoelmissa. Osa oli julkaistu näyttelyluetteloissa tai lehdissä. Jotkin näyttelyt olivat museolla paremmin edustettuina kuin toiset. Vuonna 2001 Saraste kuratoi Valokuvataiteen museoon kameraseuralaista kuvakäsitystä esitelleen ”Sumusta sommitteluun” –näyttelyn. (Näyttelyn verkkoversioon voi tutustua tästä linkistä. Näyttelyn myötä moni kuvaaja heräsi ottamaan yhteyttä ja osa myös lahjoittamaan teoksiaan museon. Sarasteen tutkimushanke johti siis myös kokoelmien karttumiseen.

Tärkein seuraus museon ja tutkijan yhteistyöstä lienee kuitenkin molemminpuolinen tiedon karttuminen. Museoon tallennetut tutkimusaineistot ovat museon ja tutkijoiden käytettävissä ja osa myös yleisön saatavilla museon verkkosivuilla. Aineistot löytyvät tästä linkistä.

Doris Allén, Hm - ne tytöt, SKsL 1960, repronegatiivista tehty vedos. Suomen valokuvataiteen museo, D1970:2/8.

Opintopiirin asiantuntijavierailta on aina kalasteltu heidän omaa näkemystään kokoelmien avainkuvista tai –osakokoelmista. Opintopiirin edetessä on alkanut vaikuttaa siltä, että mitä lähempää asiantuntijamme kokoelmaa tarkastelee, sitä vaikeammalta tiettyjen kokoelman osien arvottaminen yli muiden on tuntunut. On selvää, että museossa pitkään työskennelleelle on luonnollista nähdä koko kokoelmasta huolehtiminen tasaisen arvokkaana. Toisaalta ymmärrys siitä, miten suuri osa kokoelmasta tunnetaan vielä vaillinaisesti, saa avainten määrittelyn tuntumaan ennenaikaiselta. Pieni etäisyys sen sijaan tuo vapautta ja varmuutta ottaa kantaa. Museota läheltä, mutta kuitenkin vapaan tutkijan näkökulmasta tarkastelevan Leena Saraste esitti opintopiirille ujostelematta näkemyksensä siitä, mitä teoksia museon kokoelmiin tulisi 30-, 40- ja 50-lukujen suomalaisesta valokuvaksesta ainakin kuulua. Muun muassa Per-Olov Janssonin, Otso Pietisen, P.K. Jaskarin, Matti A. Pitkäsen, Doris Allénin, Matti Halmeenpään, Bert Carpelanin ja Stig Söderblomin klassikoiksi nousseet teokset nousivat Leena Sarasteen avainlistalle. Sumusta sommitteluun –verkkonäyttelystä voi tutustua Sarasteen valinnoista muun muassa P.K. Jaskarin Lakonjohtajaan vuodelta 1952, Doris Allénin Hm - ne tytöt –teokseen vuodelta 1960 (joka museolla on vain repronegatiivista tehtynä, paljastui lähemmässä tarkastelussa. Originaali on Kameraseuralla)  tai Arvi Hansteen (äskettäinkin taas Sanna Sarvan kuvatoimaan näyttelyyn Kuolemasta kuvin päätyneeseen) teokseen Raikas tuuli vuodelta 1949.

Sarasteen valintoja voisi kutsua oman aikansa suomalaisen valokuvaksen huippujen huipuiksi. Hänen listallaan ovat tunnustettujen kuvaajien jo aikalaisten arvostamista kuvista parhaiten aikaa kestäneet kultahiput. Näiden teosten puolella aika on todellakin ollut: ne eivät ole menettäneet kiinnostavuuttaan eivätkä tenhoaan, vaikka maailma ja valokuva niiden ympärillä on muuttunut.

Teksti: Anni Wallenius

Kotomaamme koko kuva

$
0
0

Itsenäisyyspäivän aikaan sanomalehdet ja televisio täyttyvät taas kuvista, jotka muistuttavat suomalaisia yhteisestä menneisyydestä ja kansakunnan kohtalonhetkistä. Hetki, jolloin puoli miljoona ihmistä kokoontuu kuvaruutujen taakse kertaamaan jatkosodan vaiheita Tuntemattoman sotilaan kautta, on voimakas teko: tämän jaetun hetken ja näiden yhteisten kuvien kautta voimme kokea olevamme osa samaa ryhmää, kansakuntaa. Itsenäisyyspäivän aikaan on myös kiinnostavaa miettiä sitä, millaisista kuvista käsityksemme menneisyydestä oikeastaan rakentuu ja mitkä kuvat nousevat mieleen kun ajattelemme Suomen historiaa.
Monet ihmisryhmät ja yhteiskunnan ilmiöt jäävät helposti historian sankaritarinoiden varjoon. Valokuvaajista esimerkiksi K.G. Roos on pyrkinyt kuvillaan kertomaan myös monipuolisempaa tarinaa Suomesta. K.G.Roos, Helsinki, 1956-1958. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo, D1986:63/61.

Käsityksemme menneestä, niiltä ajoilta joita emme itse ole kokeneet, perustuvat kertomuksiin. Valokuva on erityisen voimakas kertomus, kuten Markku Koski kirjoittaa artikkelissaan Todellisuuden kuvia, kuvia todellisuudesta (Valoa, 1999, s.12): ”Sillä mitä me oikeastaan tiedämme maamme historiasta ja kehityksestä mitä emme tiedä valokuvista? Tai jos otetaan vastaesimerkki: millaisia olisivat uskonnolliset käsityksemme jos meillä olisi valokuva Jeesuksesta”. Valokuva vakuuttaa katsojalle, että kameran tallentama hetki on tapahtunut, on ollut totta. Siksi kuvat ovatkin käytännöllinen ja käytetty tapa havainnollistaa ja elävöittää historiaa. Ne kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.

Voimakkuudessaan kuvat voivat olla myös vaarallisia. Niiden vilpittömän oloinen todellisuusvaikutelma kätkee taakseen kuvan illuusion, valinnan ja vallankäytön.  Joku on ottanut kuvan, toinen valinnut sen säilytettäväksi ja kolmas on päättänyt esittää sen. Suomen kuva-arkistoissa on miljoonia kuvia, miljoonia vaihtoehtoja. Silti samat otokset ja aiheet toistuvat kerrasta toiseen. Kuvat, jotka Suomen historiaa ajatellessamme nousevat mieleen, voivat tuntua ilmiselviltä: mahdollisesti Taistelevat metsot, kaskenpolttajat, Mannerheim, Kekkonen, talvisodan lumipukuiset miehet, Helsingin olympialaiset?

Kaikki edellä mainitut aiheet kuuluvat varmasti Suomen historiaan ja niillä on siten kiistämätön oikeutuksensa esiintyä. Mutta kun asiaa tarkemmin miettii, on selvää, ettei historia voi koostua pelkästään näistä aiheista. Mitkä kuvat puuttuvat, mitä me emme muista, mitä emme tule edes ajatelleeksi? Kysymys puuttuvasta on haastava, sillä suomalaiseen kulttuuriin kasvaneina meidän on vaikea havaita arkitietomme rajoja. Ne teemat, joihin yhteisö, erityisesti koulujärjestelmän kautta, on meidät sosiaalistanut, vaikuttavat luonnollisilta, emmekä ole tottuneet ajattelemaan epäluonnollista.

Tämänkaltaisella naturalisoitumisella on oma funktionsa, se helpottaa elämää; näemme tuttuja kuvia tutuissa yhteyksissä, osaamme odottaa niitä emmekä hämmästy, pahastu tai joudu ymmällemme. Naturalisoitumisessa on myös vaaransa: tietyt ilmiöt ja aiheet voivat jäädä kokonaan todellisuuskäsityksemme ulkopuolelle.

Tiedon rajojen kartoittaminen on häiritsevää, sillä se horjuttaa käsitystämme vankkumattomasta ja yksiselitteisesti rajattavissa olevasta todellisuudesta. Samalla se on kuitenkin tärkeää, sillä mustavalkoisilla historiakäsityksillä on liian usein perusteltu huonoja päätöksiä. Käsitykset menneisyydestä, vaikuttavat käsityksiimme nykyisyydestä ja tulevaisuudesta ja saavat siten aikaan konkreettisia seurauksia arkipäivän toiminnassamme.

Monet valokuvaajat ja valokuvatutkijat ovat tehneet arvokasta työtä pyrkiessään löytämään laajempia sävyjä historian näennäisen neutraaliin mutta samalla jyrkkään yleiskuvaan. Itsenäisyyspäivän aikaan on hyvä hetki kaivaa hyllystä pari tällaisen työn tulosta, selailla niitä ja syventyä ihmettelemään, hämmentymään ja laajentamaan omaa käsitystä Suomen kuvasta. Alla on muutama katselu- ja lukuehdotus:

Jukka Kukkosen arkistoaineistoon perustuva teos Jään ja sisun suurvalta (Otava, 1987) kartoittaa sitä, kuinka Suomea kuvattiin vuosina 1917–1939. Osa tuolloisista kuvateemoista on säilynyt halki vuosien, mutta moni tarina on myös kadonnut. Rinnastamalla kuvia säilyneistä ja kadonneista tarinoista tekijä havainnollistaa sitä kuinka kansallinen kertomus on aina valinnan tulos. Kirja herättää myös pohtimaan, miksi osaa kuvista ei ole koettu tarpeellisiksi tai sopiviksi esittää 1930-luvun jälkeen. Mitä sellaista ne kertovat, joka ei ehkä sovi nykyiseen käsitykseemme kansakunnasta?

K.G. Roosin ja Jörn Donnerin Ihmisten Helsinki (WSOY, 1961) luo läpivalaisevan kamerakatseen Suomen pääkaupungin ja sen ihmisten elämään. 1960-luvun kantaaottavaa reportaasityyliä edustava teos tarjoaa monitasoisen näkymän erään aikakauden sosiaaliseen järjestykseen akateemisista juhlakulkueista ja politiikan saleista maitokauppoihin, työmaille ja siltojen alle.

Mikko Savolaisen ja Ismo Höltön Suomea tämäkin -teoksessa (Gummerus, 1970) jo nimi kertoo oleellisen tekijöiden tavoitteesta. 1970-luvun yhteiskuntakriittisen ilmapiirin innoittamina tekijät kartoittavat onnen ja surun hetkiä syrjäseuduilla ja maalaiskylissä, alueilla, joiden olemassaolon virallinen Suomi-kuva mieluusti unohtaa. Savolaisen ja Höltön sanoma ei ole hienovarainen, vaan se huutaa: muista, Suomea tämäkin!

Näiden kirjojen kuvissa on sävyjä, ne liikkuvat virallisen ja stereotyyppisen suomikuvan laidoilla ja sen ulkopuolella. Näiden kuvien avulla voimme nähdä enemmän ja ymmärtää enemmän. Nämä kuvat muistuttavat piiloon jääneistä tarinoista, sivupoluista ja juonenpätkistä, joilla kuitenkin on oikeutuksensa ja roolinsa osana suurta kansallista tarinaa. Samalla nämäkuvat panevat miettimään, millainen on Suomen kuva tänään.

Teksti: Eemeli Hakoköngäs, harjoittelija Suomen valokuvataiteen museossa. Kirjoittaja on tutkinut Suomen historian kuvituksia pro gradu-työssään Historian kuvitetut tarinat (2013) joka on luettavissa verkossa tästä linkistä.

Itsenäisyyspäivä (Independence Day)

$
0
0


For those of us reluctant to embrace certain symbols from our homelands, it is striking to find out how many days a year the national flag (siniristilippu) is hoisted in Finland. On such occasions, the flag flutters from 8 in the morning till sunset in public buildings and private houses alike. Some of those days can be holidays, but not necessarily.

On December 6th this ritual is particularly important, though, for Finland commemorates its birth as an independent republic. Under the ever-present flag, most workers get the day off, children are free from school, and shops close for business. In the evening, many people stay comfortably at home and watch the ball at the Presidential Palace (linnan juhlat), which is broadcasted live by the public television each year. As it turns out, this is a pretty convenient plan, considering the average cold and darkness outside.

During the linnan juhlat, the President of Finland hosts a reception in which he painstakingly shakes hands with a multitude of well-known guests. Being a foreigner, I can only assume this part of the routine is entertaining for those who actually know who these people are. As for me, it seems like a rather tedious pastime, although I can appreciate the gossip regarding their apparel…

Exterior of the Presidential Palace during the Independence Day’s ball of 1982.
Photo: Kalle Kultala, 1982. The Finnish Museum of Photography.
Nonetheless, today’s ball will be a bit of an exception to this custom: as the Presidential Palace is undergoing a deep renovation, the reception will take place in the city of Tampere instead. Apparently, the dress code will also be a bit more informal, allowing women to wear shorter gowns – so I’ve been told. Still, for those nostalgic of the good old times, or simply curious to see how the celebration looked like back in the 1960s, here are some refreshing photos from Kalle Kultala, a well-known Finnish photojournalist whose archive is kept at the Museum.

Guests line up to shake hands with President Urho Kekkonen and his wife Sylvi.
Photo: Kalle Kultala, 1964. The Finnish Museum of Photography.

A guest enjoys a Finnish delicacy.
Photo: Kalle Kultala, 1964. The Finnish Museum of Photography.
 
The conga line.
Photo: Kalle Kultala, 1964. The Finnish Museum of Photography.
 

Some years later, after a long day’s work, Kultala still had some energy left in him to photograph his own formal shoes.
Photo: Kalle Kultala, 1987. The Finnish Museum of Photography.

Text: Noelia Martínez, trainee at the Finnish Museum of Photography

Mad men, karuselli ja diakuvan pieni historia

$
0
0

Manhattanilla sijaitsevan mainostoimiston ja mainosmies Don Draperin elämää kuvaava Mad Men on ollut 2000-luvun televisioviihteen menestyssarja. Paitsi vetävästä juonesta, sarjaa on kiitetty myös autenttisesta 1960-luvun ajankuvasta. Retroilijoille sarja on varsinainen tyyliopas, mutta se tarjoaa kiinnostavia yksityiskohtia myös muille lähihistoriasta kiinnostuneille.

The International Herald Tribune nosti alkuvuodesta design-palstalleen sarjan ensimmäisen kauden jakson, jossa mainostoimisto esittelee Kodakin edustajille uutta Pyöräksi kutsuttua diaprojektoria. Valot sammuvat, projektori heijastaa valkokankaalle onnentäyteisiä perhekuvia ja Draper aloittaa myyntipuheensa: ”Tämä ei ole avaruusraketti, tämä on aikakone - - Se kulkee taaksepäin ja eteenpäin ja vie meidät paikkaan, jonne kaipaamme. Sitä ei kutsuta Pyöräksi, se on Karuselli. Voitte matkustaa kuten lapset matkustavat, ympäri, ympäri. Takaisin kotiin, paikkaan, jossa olitte rakastettuja.” 

Tapahtuman keskipiste on Kodakin Carousel S-mallin diaprojektori, jota Herald Tribunen toimittaja nimittää designklassikoksi. Nostalgiaa tihkuva kohtaus paljastaa jotain Draperin omasta henkilöhistoriasta, mutta kertoo meille myös yleisemmin valokuvan taikavoimasta ja sen illuusiosta. Kyseinen pätkä on sittemmin noussut pieneksi Youtube-hitiksi ja sitä on kehuttu koko sarjan parhaaksi kohtaukseksi. (Pääset katsomaan kohtausta esimerkiksi tästä linkistä.)
K-G Roosin 1950-luvun lopulla Marimekolle kuvaamissa muotikuvissa diafilmi saa värit hehkumaan. Kuva: K-G Roos 1956-59. Digitoitu alkuperäisestä diapositiivista. Suomen valokuvataiteen museo.
Diakuvan pieni historia

Harva tulee enää miettineeksi mistä PowerPoint-esitysten diashow-nimitys (slideshow) juontuu. Etymologisesti dia-etuliite tarkoittaa ”läpi” tai ”jonkin kautta”. Diakuva on siis kuva, jonka läpi valo kulkee ja jota voidaan esittää heijastamalla.

Heijastettavan kuvan historia alkaa jo ennen valokuvauksen keksimistä käytetyistä taikalyhdyistä (laterna magica), joiden avulla lasille maalattuja kuvia voitiin heijastaa kankaalle pimeässä huoneessa. Vuonna 1848 philadelphialaiset Langheimin veljekset esittivät hyalotyypeiksi kutsumiaan valokuvia taikalyhdyn avulla. Taikalyhtyvalokuvia valmistettiin sarjatuotantona ja ne olivat yleisiä vielä pitkään 1900-luvullakin.


Diakuva, värillinen heijastettava valokuva, syntyi osana värivalokuvan kehittymistä. Keksinnön takana olivat musikaaliset tiedemiehet Leopold Godowsky ja Leopold Mannes, jotka työskentelivät Kodakin laboratoriossa 1930-luvulla. Pimiössä vihellellyn Brahmsin säestyksellä syntynyt Kodachrome-filmi esiteltiin vuonna 1935 ja sellaiset suurlehdet kuin Sunday Pictorial (Mirror) ja National Geographic ottivat sen pian käyttöönsä. Diakuva mahdollisti uudentyyppisten, loisteliaan värikkäästi kuvitettujen artikkelien julkaisun. Tiedemies ja valokuvatutkija C.E. Kenneth Mees kirjoitti innostuneena: ”Enää ei ole syytä teeskennellä maailman olevan yksivärinen ja esittää sen loisteliaisuutta harmaana aaveena.”

Diakuvauksesta tuli pian erittäin suosittua myös tavallisten kuvaajien parissa. Vuosikymmenten ajan se muodosti yhden tärkeimmistä näppäilykuvan muodoista. Filmivalikoima kattoi lukuisia eri kokoja: tyypillisin oli kinofilmi, mutta ammattilaiset käyttivät myös suurempaan 6x6 (60mmx60mm) filmiä. Lisäksi esiintyi näiden välimuotoja, puolikinoa ja panoraamatyyppistä 5x6-filmiä. Diaruudut kehystettiin pahvisiin tai muovisiin kehyksiin.

Suomessa diakuvausta harrasti jo hyvin varhaisessa vaiheessa esimerkiksi taitoluistelija ja valokuvaaja Walter Jakobsson, jonka kuvia on Urheilumuseon kuva-arkistossa. Enemmän diamateriaalia alkoi saapua maahan toisen maailmansodan jälkeen 1950-luvulla. Tuolloin muiden muassa Eero Raviniemi ja Risto Jarva kokeilivat diaa taidekuvauksen välineenä. Suomessa diakuvan yleistymistä hidasti se, että filmi piti pitkään lähettää kehitettäväksi Ruotsiin tai Saksaan. Kodakille tärkeän myyntivaltin tarjosi Ektachrome-filmin keksiminen, sillä Ektachromen valmistusprosessi oli helpompi ja filmin kehittäminen onnistui myös amatöörilaboratorioissa.


Dia säilytti asemansa ammattikuvaajien käytössä pitkään. Timo Kilpeläisen luontokuvat olivat kuvatoimistokäytössä kuvatoimisto Gorillassa 1990-luvulla. Kuva: Timo Kilpeläinen, 1990-luku. Digitoitu alkuperäisestä diapositiivista. Suomen valokuvataiteen museo.
Vaikka diakuvan historia yhdistyy vahvasti Kodakin tuotemerkkiin, myös kilpailevat yritykset alkoivat Kodachromen markkinoille tulon jälkeen kehitellä diafilmistä omia versioitaan. Pitkäaikaisin kilpailija oli saksalainen Agfa, joka oli aloittanut värifilmituotannon 1930-luvun alussa ja esitteli vuonna 1936 diakuviin tarkoitetun Agfacolor Neu-filmin. Toisen maailmansodan jälkeen filmin nimi muuttui Agfachromeksi ja chrome-liite vakiintui diafilmin nimeksi. Muut valmistajat toivat markkinoille myös omia diaprojektoreitaan, joissa diat oli useimmiten aseteltu suorakaiteen muotoisiin makasiineihin.

Kolmas laadullisesti erityisen korkeatasoisena pidetty diafilmi, Fujin Velva (Fujichrome) ilmestyi markkinoilla 1990-luvun alussa. Kuitenkin jo 1970-luvulta alkaen laadukkaat värinegatiivit ja niistä kehitetyt värikuvat alkoivat syrjäyttää dioja harrastajien käytössä. Ammattilaisten keskuudessa diafilmi säilyi suosittuna aina 1990-luvun puoliväliin saakka. Dian kirkas ja selkeä värimaailma ja sen avulla saavutettava korkea kuvantarkkuus olivat lyömättömiä laadukkaissa painotuotteissa sekä mainos- ja luontokuvauksessa. Diaa hyödynnettiin myös paljon taiteen kuvaamisessa sekä taideopetuksessa.


Kodak Carousel

Pyöreä Carousel-diakiekko säilytyslaatikkoineen.
Diakuvan materiaalisuus on omintakeinen. Valittu kuva leikataan irti filminauhasta, ujutetaan muovisiin tai pahvisiin kehyksiin ja heijastetaan projektorin kautta valokankaalle. Katselutapahtumaan kuuluu vielä oleellisena osana hämärä huone, leijaileva pöly valokiilassa, projektorin tasainen kolahtelu, tuulettimen kohina ja lämpenevän lampun tuoksu. Varsin kokonaisvaltainen aistielämys!

Vuonna 1940 Kodak toi markkinoille Kodaslide-projektorin, jolla kuvia saattoi heijastaa valkokankaalle. Perhe- ja lomakuvia päästiin ihailemaan ylellisessä kotiteatterissa ja puuduttavista diahetkistä kehittyi pian vitsien vakioaihe. Pimennetystä huoneesta oli paljon vaikeampi paeta tahdikkaasti kuin perinteisten albumien äärestä.

Ensimmäiset projektorit olivat kömpelöitä ja vaikeakäyttöisiä, sillä kuvat piti asettaa lampun eteen yksitellen. Vasta vuonna 1962 markkinoille saapui uudentyyppinen kone, jossa diat oli aseteltu ympyränmuotoiselle kiekolle. Napin painalluksessa koneen moottori pyöritti kiekolle sijoitettuja 80–140 diaa kierroksesta toiseen ja jopa takaperin.

Laitteen isä, italialais-amerikkalainen Louis Misuraca, sai keksinnöstään pienen kertakorvauksen, jolla vei perheensä Italian-lomalle. Ei tiedetä oliko hänellä varaa tallentaa lomamuistojaan diakuviksi, mutta lukemattomat ihmiset pääsivät esittämään omia kuviaan hänen keksintönsä avulla. ”Wheeliä” eli Kodak Carouselia valmistettiin pian miljoonittain.

Vuonna 1963 saksalaiset Hans Gugelot ja Reinhold Häcker esittelivät projektorin uuden ulkoasun, Carouselin S-mallin, jonka Herald Tribunen toimittaja nostaa kaikessa yksinkertaisuudessaan esimerkiksi ihastuttavasta 1960-luvun design-estetiikasta ja Ulmin maineikkaan muotoilukoulun tyylistä. Funktionaalinen S-malli sinetöi diakuvan suosion vielä pariksi vuosikymmeneksi. Se johti myös jatkokeksintöihin, ja 1970-luvulla Kodak valmisti sympaattista taskukokoista projektoria: Pocket Carouselia.

Kodak Carousel -projektorin esite vuodelta 1977. Projektorin kerrotaan sopivan "vaativaan ammattimaiseen käyttöön".
Mullistava multivisio

Kodak Carousel oli kestävä ja helppokäyttöinen. Carousel-kiekot saattoi arkistoida ”kuin kirjat kirjahyllyyn”. Kehittynyt tekniikka mahdollisti pian ääninauhan liittämisen kuvaesitykseen. Tällöin humiseva ja naksuva projektori oli tosin suljettava äänieristettyyn kaappiin.

Suuryritykset ottivat pian diakaruselliesitykset käyttöön mainostilaisuuksissaan ja pääkonttoreidensa somistuksessa. Syntyi multivisioksi kutsuttu taiteenlaji. Multivisio, jota on syytä pitää multimedian ja mediataiteen edeltäjänä, muodostui useita projektoreita ja ääninauhoja sisältäneistä diaesityksistä.

Suomeen multivisiot toi latvialaislähtöinen valokuvaaja Odert Harald Lackschéwitz (1930–2009), joka rakensi ensimmäiset yhdeksän projektorin teokset 1970-luvun alkupuolella Nokian pääkonttoriin. Muut yritykset seurasivat perässä ja näyttävien esitysten kysyntä oli taattu. Vuosina 1982–98 Lackschéwitz johti Multivisiostudio Oy -nimistä firmaa. Suomalaisessa valokuvahistoriassa multivisioiden saralla huomattavin saavutus lienee ollut Lackschéwitzin vuoden 1992 Sevillan maailmannäyttelyyn rakentama peräti 120 projektorin esitys.

Yhä suuremmiksi ja monimutkaisemmaksi käyviä leikkauksia, häivytyksiä, ääni- ja jopa pyroefektejä sisältäneitä multivisioita ohjaamaan täytyi pian kehittää tietokoneohjelmia ja lopulta kävi niin, että 1990-luvulla kehittynyt tietotekniikka syrjäytti projektorit ja kolisevat karusellit kannettiin varastoon videotykkien tieltä.

Kodak Carousel -kiekot sopivat varastoitavaksi kuin kirjat kirjahyllyyn. Kuvassa pieni osa valokuvaaja Matti Saanion diakarusellikokoelmasta.
Onko diakuva jo historiaa?

2000-luvulla diakuvaus on jäänyt digikuvan jalkoihin ja viimeisetkin projektoriesitykset ovat vaihtuneet PowerPointeiksi.

Diafilmin valmistus on käynyt yhä harvinaisemmaksi ja vuonna 2004 Kodak lopetti klassikko-Carouselien valmistamisen. Vuonna 2013 puolestaan vietettiin Ektachrome-tuotannon hautajaisia. Agfa ilmeisesti jatkaa yhä diafilmiemulsion valmistamista ilmakuvia varten.

Valokuvaajien parissa diakuvaan suhtaudutaan kenties hieman vähättelevästi, kuten aina kaikkeen vanhentuneeksi koettuun tekniikkaan, jota aika ja tutkimus eivät ole vielä varustaneet kiinnostavilla kultareunuksilla. Myöskään museoissa diakuvan saavutuksia ei juuri ole esitelty, vaikka sillä on oma paikkansa valokuvauksen ja heijastettavan kuvan historiassa. Dia on yksi vaihe siinä tarinassa, jonka tämänhetkinen kehityspiste ovat videotykit ja lähitulevaisuudessa kenties erilaiset hologrammivalokuvat.

Kiinnostus menneeseen ja menneen kierrättäminen nykyhetkessä ovat kuitenkin yhtä varmasti osa taidetta kuin nostalgia ihmisluontoa. Mad Menin Carousel-jakson saaman suosion perusteella uskallan ennustaa, että diakuva ja karuselli tulevat tekemään paluun ennemmin tai myöhemmin.


Teksti: Eemeli Hakoköngäs, museoharjoittelija

Lähteet:

Diakuvan historiasta ei ole vielä juurikaan olemassa painettua tietoa. Hajanaisia mainintoja löytää Wikipedian lisäksi lähinnä valokuvaharrastajien nettisivuilta.

Diakuvan historia Kodakin näkökulmasta: Collin, Douglas (1990). The Story of Kodak. New York: Harry N. Abrams inc.

Lyhyt diahistoria valokuvatuotteisiin ja -elektroniikkaan erikoistuneen Kaiser Baas-yhtiön sivuilla: http://www.kaiserbaas.com/kaiser-baas-blog/slides-a-history

“It’s a spaceship! No it’s a time machine”. The International Herald Tribune 21.1.2013. Sähköinen versio: http://www.nytimes.com/2013/01/21/arts/design/its-a-spaceship-no-its-a-time-machine.html?_r=0


Ensimmäinen yritys hahmottaa multivision historiaa Suomessa: Vallin, Eeva-Liisa (2012). Multivisiosta käyntikortti. Teoksessa Pirjo von Hertzen,  Elina Melgin & Leif Åberg (toim.). Vuosisata suhdetoimintaa – Yhteisöviestinnän historia Suomessa, s. 174. Helsinki: Otava.
Lisätietoja valokuvaaja Odert Lackschéwitzista : http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/verkkonayttelyt/sumusta-sommitteluun/sumusta/esitt/kuvaajat.htm

Dagerroja ja muita tyyppejä Prahassa

$
0
0
Euroopassa etsitään  dagerrotyyppejä tarkoituksena kerätä yhteiseen tietokantaan 25 000 varhaista valokuvaa. Kolmetoista maata ja kahdeksantoista hankekumppania, Valokuvataiteen museo mukaan lukien, muodostavat asiantuntijaverkoston (best practise network), joka herättelee Eurooppaa dagerrotyyppien tunnistamiseksi ja jakamiseksi verkon kautta. Daguerreobase-EU-hanke jatkuu vielä ensi vuoden huhtikuuhun.

Kiinnostavaa on, että myös yksityiset kokoelmat toivotaan mukaan, sillä merkittävä osa arvokkaista  dagerrotyypeistä on keräilijöillä, joita on myös hankkeen asiantuntijoina. Kantaan luettelointi voi tapahtua museokumppanin kautta, mutta tämä ei ole välttämätöntä.  Dagerrotyyppien keräilijät ja muut yksityiset omistajat voivat tästä keväästä lähtien itse tallentaa valokuvansa. Sama koskee myös nykydagerrotypistejä – heitäkin on. Omistajatietoja ei yksityishenkilöiden odoteta julkaisevan, mutta sijaintitietoa ainakin maan tarkkuudella toivotaan. Jotta luettelointi osuisi kohdalleen, kannustetaan yhteydenottoon asiantuntijaan, Suomen osalta Valokuvataiteen museon konservaattoreihin.

Daguerrobase on lähtenyt liikkeelle valokuvakonservaattorien tutkimushankkeena. Hollannin valokuvamuseo FoMulla on jo jonkin aikaa ollut verkossa parin tuhannen kuvan dagerrotyyppitietokanta, joka EU-uusitaan ja kehitetään monikieliseksi, yhteiseuroooppalaiseksi alustaksi. Dagerrotyyppiobjektin kuvailussa käytetyn sanaston kääntämisessä yhdeksälle kielelle, mm. suomeksi, on tehty valtava työ. Daguerreobasesta aineistot tullaan viemään suppeammin tiedoin suoraan Europeanaan, www.europeana.eu, mikä lienee ollut merkittävä peruste Daguerreobase-hankkeen rahoitukselle. Tällä, kuten muutamilla rinnakkaishankkeilla (mm. Europeana Photography), tuetaan Europeanan aineistomäärien karttumista.
”Full plate and half plate”, kommentoitiin vierestä. Koko levy ja puolikoon levy ovat dagerrotyyppien vakiokokoja.
Daguerreobase-hankkeen tilannetta päivitettiin viime viikolla eläväisessä kokouksessa Prahassa.  Hankekumppanit saivat kotitehtäväksi uuden tietokannan testauksen – kaksi viikkoa – minkä jälkeen, helmikuun lopussa, uusi kanta on tuotantokäytössä. Vilkkaasti keskusteltiin myös sopimuskäytännöistä Europeanan ja Daguerreobasen sekä Daguerreobasen ja kuvien omistajien välillä. Europeanan vahvistusta sopimuksesta odotamme edelleen. 

Hankekokousta seuraavana päivänä Prahan Kansallinen tekniikan museo järjesti seminaaripäivän Daguerreobase-hankkeen tunnetuksi tekemiseksi. Suomen valokuvataiteen museon vuoro järjestää vastaava kansainvälinen seminaaripäivä on myöhemmin tänä keväänä. ”Awareness meeting” kokosi Tsekin lisäksi asiantuntijat Serbiasta, Unkarista, Itävallasta, Puolasta ja Slovakiasta kertomaan maansa dagerrotyyppikokoelmista ja tutkimuksen vaiheesta. Lisäksi kuulimme, että taideopiskelijoille valokuvauksen 1800-luvun menetelmiä tehdään taas tutuksi muun muassa Slovakiassa ja Saksassa. 
Daguerreobase-hankkeen infopäivä Prahassa 22.1.2014.

Prahan kokouksen antia oli huomata, kuinka itäisen Euroopan nykyinen maantieteellinen jako ei sovellu läpi Euroopan nopeasti levinneen teknisen uutuuden historian tarkasteluun. Tarina ei millään muotoa asetu nykymaantieteen muottiin, mikä ilmeni samojen nimien vilahdellessa eri alustajien esityksessä. Sven Hirnin 1960–1970-luvulla käyttämä tutkimusmetodi, valokuvahistorian varhaisvaiheiden selvitys sanomalehtiaineistojen, mm. valokuvaajien ilmoittelun kautta, paljastui tässä joukossa uraauurtavaksi. Muissa maissa tätä on tehty myöhemmin, tai aiotaan vasta ryhtyä. Valokuvauksen varhaisvaiheiden tuntemus ja tutkimusintressi oli Puolassa ja Tsekissä huomattavan korkealla. Valokuvaajatietojen yhdistäminen säilyneisiin kuviin on yleiseurooppalaisesti ongelmallista, sillä pääsääntöisesti kuvissa ei ole tietoja tekijästä.

teksti: Elina Heikka

Daguerreobase-hankkeen verkkosivut: http://www.daguerreobase.org/
Daguerreobase-hankkeesta Valokuvataiteen museon sivuilla: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tutkimusjulkaisut/tutkimushankkeet
Daguerreobase-hanke Facebookissa: https://www.facebook.com/Daguerreobase

Kuvaperintöä avoimeksi: miksi museo antaa kuviaan käyttöön Flickrissä ja Kuvia kaikille -sivustolla

$
0
0
Suomen valokuvataiteen museo avasi tällä viikolla pienen osan kaikkiaan yli 3,6 miljoonan kuvan kokoelmastaan Flickr-yhteisöpalvelusivustolla  ja omalla Kuvia kaikille -sivustollaan. Kyseessä oli museossa pitkään harkittu päätös, jota pohjustettiin mm. vuosi sitten museolla järjestetyllä Purku-klubin keskustelulla, jossa käsiteltiin kuvallisen kulttuuriperinnön avaamisen kysymyksiä.

Museon kuvien vapaata käyttöä painottavien ratkaisujen taustalla ovat pohdinnat kulttuuriperinnön merkityksestä, demokratiasta sekä museon roolista julkisrahoitteisena organisaationa. Kulttuuriperintö on elävää vain, jos sillä on merkitystä kansalaisille, ja merkityksellistä se voi olla silloin, kun se on saavutettavaa ja sitä on mahdollista käyttää erilaisilla tavoilla. Kun kuvat jaetaan avoimesti, annetaan uudenlaisia tilaisuuksia kulttuuriperinnön käyttöön. Koska museota rahoitetaan yhteisistä varoista, museo voinee myös hallussaan olevaa perintöä avaamalla antaa jotain vastineeksi.

Flickrissä julkaistut kuvat ovat kaikkien vapaasti katsottavissa ja käytettävissä, myös kaupallisesti. Kuvat on lisensoitu Creative Commons Attribution 2.0 Generic -lisenssillä. Valokuvaajan nimi on siis mainittava kuvan yhteydessä, mutta mitään muuta rajoitusta kuvien käytölle ei ole. Flickrissä museo julkaisee vain sellaisia kuvia, joiden tekijänoikeudet ovat tietojemme mukaan rauenneet tai siirtyneet yksiselitteisesti museon omistukseen. Kuvia kaikille -sivustolla julkaistujen kuvien lisenssi on Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0. International, joka mahdollistaa kuvien käytön muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin. Sivusto pohjautuu museolle lahjoitettuun Uuden Suomen kokoelmaan, ja sen kuvat ovat lähinnä 1950-luvulta ja 1960-luvun alusta. Julkaistut kuvat ovat yli 50 vuotta vanhoja.
Tämä Eric Sundströmin otos on toistaiseksi eniten katselukertoja saanut kuva Valokuvataiteen museon Flickr-tilillä. Kuva: Atelier Eric Sundström: Rva Mirja Tukiainen, Lydeckenin talo Kaivopuistossa, Helsinki, 1928. Hopeagelatiinivedos. The Finnish Museum of Photography / Suomen valokuvataiteen museo.
Sallimalla Flickr-aineistonsa kohdalla myös kuvien kaupallisen käytön museo ei oikeastaan tee mitään muuta uutta kuin luopuu portinvartijan roolistaan. Museolta on aikaisemminkin saanut näitä samoja kuvia kaupalliseen käyttöön – korvausta vastaan. Kaupallinen toiminta on yhteiskunnan kannalta tärkeää, ja museoilla voi olla rooli myös tällaisen toiminnan mahdollistajana. On itse asiassa kiinnostavaa julkaista kokeilueriä ja nähdä, mitä kaikkea toimintaa ne poikivat epäkaupallisena tai kaupallisena käyttönä. Rajanveto näiden kahden välillä ei ole aivan yksiselitteistä. Tarvaspäässä esillä olevan varhaisen venäläisen värivalokuvaajan Prokudin-Gorskin näyttelyn kuvat ovat peräisin Library of Congressin verkkosivuilta, josta kuka vain voi vapaasti ladata tiedostot. 

Flickrin kohdalla näemme etuna palvelun suuret kävijämäärät: miksi emme veisi kuvia sinne, missä käyttäjät jo ovat? Saman päätelmän ovat tehneet kymmenet muut julkiset kuvakokoelmat, jotka antavat kuviaan käyttöön Flickrin The Commons -ryhmässä (http://www.flickr.com/commons). Suomesta The Commons -ryhmässä on mukana Svenska litteratursällskapet ja Ruotsista esimerkiksi Museovirastoa vastaava Riksantikvarieämbetet. Myös Valokuvataiteen museo toivoo voivansa liittyä The Commons -ryhmään, eikä museo näe poissuljettuna Flickrissä julkaisemansa aineiston vientiä tulevaisuudessa myös esimerkiksi Wikimediaan. Kun museot alkoivat viedä kokoelmiaan verkkoon 1990-luvulla, tähdättiin katseluun museon omilla kotisivuilla. Sittemmin syntyi idea museoiden yhteishauista, kunnes sosiaalisen median läpilyönti sai miettimään asian vielä kerran uudelleen.

Valokuvataiteen museo tulee edelleen julkaisemaan erilaisia aineistoja kokoelmistaan eri alustoilla kullekin aineistolle soveltuvin lisenssein: kuvien saavutettavuus edellyttää julkaisemisen ekosysteemiä. Nyt tehtyjen, suhteellisen pieniä kuvamääriä koskevien avaamisratkaisuiden jälkeen seuraava etappimme on suomalaisten muistiorganisaatioiden Finna-palvelu (https://www.finna.fi/), jonne on tarkoitus viedä suuria kuvakokonaisuuksia heti, kun kokoelmanhallintajärjestelmämme on uusittu. Finnasta aineistot päätyvät yhteiseurooppalaiseen Europeana-hakupalveluun. Kaikista vanhin hallussamme oleva valokuva-aineisto luetteloidaan käynnissä olevassa Daguerreobase-projektissa yhteiseurooppalaiseen Daguerreobase-tietokantaan, joka myös johtaa valokuvat  Europeanaan.

Jokainen on tervetullut käyttämään nyt avaamiamme aineistoja niille määriteltyjen lisenssien sallimissa rajoissa. Ilahdumme myös jokaisesta kommentista, korjauksesta ja lisätiedosta verkossa julkaisemiamme kuvia koskien – yhdessä tehden, tietoa ja aineistoa jakaen voimme saada enemmän aikaan kuin yksin!

Teksti: Elina Heikka

Valokuvateos ja toisto

$
0
0

Tuija Lindströmin kuvasarja The Fractals of One Plant vuodelta 2003 on tehty monistamalla kasvien kuvia ja kääntämällä ne symmetrisiksi toistensa peilikuviksi.


Tuija Lindström käyttää teossarjassaan The Fractals of One Plant (2003) hyväkseen sitä nimenomaista valokuvauksen ominaisuutta, joka aikoinaan erotti sen taiteesta; kykyä täysin samankaltaiseen toistettavuuteen. Sarjan kuvat on tehty monistamalla pysäytetystä videoruudusta valokuvattuja kasvien kuvia ja kääntämällä ne toistensa peilikuviksi. Kuvat on asetettu toistensa viereen riveihin muodostamaan järjestelmällisiä, matemaattisen tarkkoja kuvioita. Kuvat kasveista pelkistyvät värien ja viivojen abstrakteiksi rytmeiksi, ornamentiikan kaltaisiksi pinnoiksi tai Tarot-korttien selkäpuoleksi, kuten Lindstöm itse niitä kuvaili näyttelynsä taiteilijaesittelyssä. Samalla järjestys kuitenkin katoaa. On mahdotonta sanoa, mikä teoksen kuvista on se ensimmäinen ja alkuperäinen, ja mikä viimeinen.

Teossarjan nimi The Fractals of One Plant viittaa fraktaalin käsitteeseen, joka ilmentää luonnosta löytyvän muodon, esimerkiksi lumihiutaleen tai vaikkapa parsakaalin kukinnon, äärettömään jatkuvaa samankaltaista toistumista. Fraktaalin nimitystä käytti ensimmäisen kerran matemaatikko Benoit Mandelbrot (1924 – 2010) kirjassaan Fractals: Form, Chance and Dimension (1977). Symmetristen luonnonmuotojen toistumista on kuitenkin tutkittu jo 1700-luvulta alkaen. Lindströmin teksti  “A report on searching for the original(s)” näyttelykatalogissa Look at Us (Liljevalchs konsthall, 2004) viittaakin saksalaisen kirjailija ja luonnontieteilijä Johann Wolfgang von Goethen (1710–1832) vuonna 1790 julkaisemaan tieteellisen esseeseen Versuch die Metamorphose der Pflanzen zu erklären (suom. Kasvin muodonmuutos), jossa Goethe esittelee alkukasvin (Urpflanze) ajatuksen. Alkukasvi on kasvin ensimmäinen ja alkuperäinen muoto, joka on löydettävissä kaikissa maailman kasveissa. Goethe kirjoitti päiväkirjaansa matkallaan Napolissa 17. toukokuuta vuonna 1787:

Alkukasvista tulee mieleen maailman ihmeellisin luomus, jota itse Luonto tulee minulta kadehtimaan. Tämän mallin ja siihen soveltuvan avaimen avulla voidaan sitten keksiä lukematon määrä kasveja, joiden täytyy noudattaa johdonmukaisuutta, mikä tarkoittaa, että joskaan niitä ei ole olemassa, ne kuitenkin saattaisivat olla olemassa, eikä ainoastaan maalauksellisina tai runollisina haavenäkyinä, vaan niiden sisäisen totuuden ja välttämättömyyden pakosta. Samaa lakia voidaan soveltaa kaikkeen muuhunkin elolliseen.

Italian matka päiväkirjoineen, s. 276 suom. Sinikka Kallio, 1992 (alkuteos: Italienische Reise 1817)


Kuvat kasveista pelkistyvät Tarot-korteiksi. Tarkka katsoja huomaa teosten kulmien pyöristyvän pelikorttien tavoin.

Työstäessään The Fractals of One Plant -sarjaa Lindström opetteli digitaalista kuvankäsittelyä. Elollisia kasveja esittävien kuvien muuntumista epäorgaanisiksi, digitaalisiksi kuvioiksi, voikin ajatella myös analogisen ja digitaalisen valokuvan suhteen vertauksena. 2000-luvun alussa, jolloin sarja valmistui, siirtymä analogisesta digitaaliseen oli keskeistä valokuvamaailmassa. Uuden, mullistavan tekniikan myötä keskustelu kiertyi valokuvan ontologisen määrittelyn ympärille, jossa aiheina olivat valokuvan totuudellisuus, indeksisyys ja alkuperä (mm. Harri Laakso: Valokuvan tapahtuma 2003 ja Mika Elo: Valokuvan medium 2005). Analogisuuden väistymistä verrattiin jopa valokuvan kuolemaan.

Gilles Deleuze toteaa teoksessaan Différence et Répétition (1968), että toisto on ajallinen teko joka muuttaa tekijää, ei toistettavaa asiaa itseään. Kahta samankaltaista ei ole, vaan jokainen toisto on nykyisyydestä tulevaan kaartava oma pieni erityinen tapahtumansa. Kertavalotuksen ja yhden ratkaisevan hetken tallentamisen sijaan valokuvamontaasi  muodostuu useista tapahtumista, joiden kronologialla ei ole merkitystä. Lindström on verrannutkin The Fractals of One Plant -kuvasarjan tekoprosessia kankaan kudontaan. Myös tamperelainen Juhani Riekkola (s. 1932) käytti montaasin toistoon perustuvaa metodia 1960-luvulla työstäessään fotografiikka-valokuvateoksiaan sekä kotimaassa että ulkomailla tuotannossa olleita valokuvapohjaisia tapetti- ja kangasmallejaan. Riekkola valokuvasi kiinnostavan muodon, pelkisti sen pimiössä jyrkän mustavalkoiseksi, ja lopulta monisti symmetrisiksi kuvioiksi. 


                                                                                                                    
Juhani Riekkolan valokuvapohjaisia kangas- ja tapettimalleja 1960-luvulta.
 
Kuvallisen aiheen toisto ja muodon pelkistäminen häivyttävät tehokkaasti esittävyyttä. Sekä Lindströmin että Riekkolan teoksia yhdistääkin teosten epäesittävyys, joka näissä kuvissa on pikemminkin tekemisen kautta saatu tulos kuin etukäteen asetettu päämäärä. Opettaja ja valokuvaaja Ari Yrjänä huomauttaa Kamera-lehden 1/1965 artikkelissaan “Abstraktinen valokuva”, että valokuva ei ole niin sidottu todellisuuteen kuin usein ajatellaan, vaan että se “ajautuu kuin itsestään asbtraktiseen ilmaisuun, jos pelkistys ja erittely viedään tarpeeksi pitkälle”. Yrjänä tähdentää, että valokuvallisilla abstraktioilla on “oma tehtävänsä taidevalokuvan monivivahteisessa kentässä”,  ja että ne vaativat materiaalin tuntemisen lisäksi kuvaus- ja vedostusharjoituksia sekä jatkuvaa kokeilua.

Juhani Riekkolan suunnittelema kangas Leijona-merkin hiihtoasuissa tuli kauppoihin talvella 1967 – 1968. Mainoskuva on myös Riekkolan kuvaama.

 Teksti: Laura Nissinen, valokuvaaja ja väitöskirjatutkija




Nykyvalokuva, lehtikuva ja klikkaus

$
0
0

Päätimme jatkaa viime vuonna aloitettua Kokoelmien avaimet -opintopiiriä vielä tovin vuoden 2014 puolella, kun puhuttavaa riitti. Halusimme mukaan keskusteluun intendentti Anna-Kaisa Rastenbergerin näkemyksen. Rastenberger on osallistunut keskusteluun aktiivisesti koko opintopiirin ajan, mutta nyt oli hänen vuoronsa kertoa enemmän omasta näkökulmastaan. Se kohdistui tulevaisuuteen, mikä sopikin keskustelusarjan päätökseksi. Muistutimme itseämme, että kokoelmapolitiikan uudelleen miettiminen ja päivittäminen on meillä edessä.

Anna-Kaisa Rastenberger keskustelee kokoelmien avaimista. Kuva: Virve Laustela.


Anna-Kaisa Rastenberger on toiminut pitkään valokuvataiteen ytimessä (sic!) kuraattorina, tutkijana ja kirjoittajana. Valokuvataiteen museolle hän tuli ensimmäisen kerran tutkijaksi vuonna 2005. Valmistumassa oleva väitöskirja käsittelee suomalaisen valokuvataiteen kansainvälistymistä.

Vuonna 2002 julkaistu Kuvitelmia-teos (toim. Asko Mäkelä), joka toimi samalla Sara Hildénin museossa järjestetyn näyttelyn katalogina, oli pitkään suomalaisen nykyvalokuvataiteen perusopas. Se esitteli alalle vakiintuneen, tunnistettavan tyylin, joka oli kehittynyt erilaisten muotokokeilujen vaihduttua takaisin kaksiulotteiseen kuvaan ja värikuvan käytön yleistyttyä. Näyttely ja katalogi perustuivat Suomen valokuvataiteen museon viimeaikaisiin kokoelmahankintoihin ja antoivatkin myös kansainväliselle yleisölle edustavan yleiskatsauksen sen hetken valokuvataiteeseen Suomessa. Anna-Kaisa Rastenberger toteaa, että kirjan perusteella odotukset museon kokoelmien suhteen nousivat korkealle. Hän oli toimittanut Kuva-lehteä ja tunsi valokuvan opiskelijat, mutta toivoi museon kokoelmien kautta saavansa ajantasaiset tiedot jo urallaan vakiintuneiden valokuvataiteilijoiden kentästä. Museolle tutkijaksi tultuaan hän yllättyi, kun kävi ilmi, että kokoelmahankinnat eivät olleetkaan jatkuneet samalla laajuudella. Samalla museon kokoelmien ja tutkijakollegoiden kanssa käytyjen keskustelujen kautta kuitenkin hahmottui toisenlainen laajuus: valokuvan kulttuurien moninaisuus ja valokuvataiteen pieni, elitistinen nurkka osana tuota moninaisuutta.

Vuonna 2009 Rastenberger aloitti työt museon intendenttinä ja sai lähituntumaa myös kokoelmatyöhön. Kun vuonna 2010 alkoi Rastenbergerin, tutkija Kati Lintosen ja museonjohtaja Elina Heikan kirjahanke (Valokuvataiteen ydin, joka ilmestyi tänä vuonna helmikuun alussa), kokoelmia käytiin läpi kirjan kuvitusta varten. Siinä yhteydessä tuli taas ilmeiseksi, että kokoelmassa on edelleen nykyvalokuvataiteen kohdalla suuria aukkoja.

Kokoelman rikkauksina nykyvalokuvan osalta Rastenberger näkee mainitun Kuvitelmia-näyttelyn ohella muut hyvin kootut kokonaisuudet, joissa näkyy myös kansainvälistä valokuvataidetta. Sellaisia ovat viime vuonna museolle lahjoitettu Hannula & Hinkka –kokoelma ja valokuvaaja Markus Lepon kuratoima SYPin kokoelma, jonka museo sai lahjoituksena vuonna 1995. Kolmantena, pienempänä eränä maininnan ansaitsee vuoden 2012 Polaroid-näyttelyhankkeen osana Impossible corporationin ja mukaan kutsuttujen taiteilijoiden kanssa yhdessä tuotettu teossarja. Viimeksi mainitun kohdalla sitä paitsi kokoelman syntyprosessi, näyttely ja yleisötyön osuus hankkeessa on alusta loppuun hyvin dokumentoitu. Myös yksittäisten kuvaajien, kuten Andrei Lajusen, Timo Kelarannan tai Ulla Jokisalon tuotannosta vähitellen kartutetut otannat ovat museon vahvuus.

Ideoita, väittelyä ja naurua museon opintopiirissä. Kuva: Virve Laustela.


Miten kokoelmia pitäisi nyt kehittää, Anna-Kaisa Rastenberger?

-Jos olisin kaikkivaltias, keskittyisin kuitenkin menneisyyden aukkojen täyttämisen sijasta hankkimaan nuorten nykyvalokuvaajien töitä. Museo voisi myös oman erikoisasiantuntemuksensa avulla (ja erikoismuseotehtävänsä mukaisesti) entistä paremmin koordinoida valokuvataiteen hankintoja lähiseudun nykytaiteen museoihin. Monien menestyneiden tekijöiden tuotanto valuu ulkomaille paremman ostovoiman imussa. Näitä teoksia pitäisi systemaattisesti ”pelastaa” suomalaisiin museoihin.

-Joskus museolle on hankittu kokonaisia teossarjoja; samoin voi olla syytä joskus hankkia koko näyttely. Tällaisiin tempauksiin tosin tarvittaisiin erillisrahoitus. Kalliit hinnat ja säilytystiloja vaativat suuret koot ovat haasteita. Museon hankintaprofiilista myös liikkuva kuva on rajattu ulkopuolelle.

-Toinen kysymys on kokoelmien suhde nykyiseen lehtikuvaan. Se ei sisälly minkään muun museon hankintapolitiikkaan. Journalistinen kuva-arkisto tallentaa vanhempaa lehtikuvaa, mutta ei nykylehtikuvaa. Aktiivisin keskustelu käy kuitenkin lehtikuvan, ei niinkään taidekuvan ympärillä. Lehtikuva on kiinnostavassa murroksessa, kun kuvaajat ovat lähteneet suurista lehtitaloista ja perustaneet omia kollektiiveja. Mikä olisi sitten paras muoto hankkia tai esittää lehtikuvaa museossa? Onko se alkuperäisyhteydestä etäännytetty vedos tai tuloste vai jokin aivan muu? Lehtikuvaan liittyy useimmiten olennaisesti myös teksti, jota ei kannata erottaa kuvasta.

-Museon pitäisi myös esitellä suomalaista nykyvalokuvataidetta verkossa. Se edellyttää tarkkoja julkaisusopimuksia taiteilijoiden kanssa. Suomalaisesta valokuvasta on vaikea löytää tietoa verkosta muuten kuin yksittäisten taiteilijoiden tai Helsinki Schoolin sivujen kautta. Youtube-sukupolvi etsii tietoa verkosta ja tulee käyttämään perinteistä arkistoaineistoakin toisin kuin nykyisin. Omakin kuvakäsityksemme on muuttunut niin, että kun ennen ajattelimme ensin kontekstia ja sitä kautta lähestyimme kuvia, nyt mennään kuva edellä ja konteksti tulee sen jäljessä, ”klikkauksen kautta”.



Teksti: Sofia Lahti

Purku-klubi 19.3.2014: Taiteilija astuu arkistoon

$
0
0

Kuva-arkisto on aarreaitta. Eri tapoja käyttää sen aineistoja on lukemattomia. Taiteellinen käyttö on yksi parhaista. Ilmiönä se ei ole upouusi, mutta tuntuu tällä hetkellä hyvin ajankohtaiselta. Viimeisen vuoden aikana olemme täällä museolla saaneet tehdä yhteistyötä useamman taiteilijan kanssa omassa kuva-arkistossamme. Se innoitti meidät valitsemaan kuva-arkistojen taiteellisen käytön viimeisimmän Purku-klubimme aiheeksi. Keskustelijoiksi oli kutsuttu kuvataiteilijat Maija Blåfield ja Jorma Puranen sekä kuraattori Mirjami Schuppert.


Keskustelijat vasemmalta oikealle: Sofia Lahti, Maija Blåfield, Jorma Puranen ja Mirjami Schuppert. Kuva: Virve Laustela / SVM.


Arkistoon ideana on liittynyt samantapaisia odotuksia ja mielikuvia kuin valokuvaan: jonkin ilmiön tai hetken todistaminen, ikuinen säilyttäminen, totuuden tallentaminen.  Jacques Derridan kuvailemassa archive feverissä on paljon samaa kuin Roland Barthesin kuumeisessa totuudellisen kuvan etsinnässä. Arkisto on lähtökohtaisesti säilytetty, järjestetty kokonaisuus. Se voi herättää ajatuksia hallinnasta, vallankäytöstä, byrokratiasta. Toisaalta arkisto voi olla yksityinen, suvun tai kuvaajan oma, tai se voi olla taiteilijan luova projekti, jossa vallitsee hänen oma logiikkansa. Taiteilija ja teoreetikko Allan Sekula ajatteli arkistoa eräänlaisena luonnonvarana tai työkaluvajana, joka voi olla aktiivisesti käytössä tai uinuvassa tilassa.


Kuvan status muuttuu, kun siitä tulee ”arkistoaineistoa” julkisessa arkistossa. Siitä tulee ”kaikkien yhteinen” ja samalla jonkin instituution alainen. Se säilyy, se pääsee turvaan katoamiselta ja tuhoutumiselta. Sen tavoittaminen on kontrolloitua ja luvanvaraista, mutta toisaalta paljon helpompaa, mahdollisempaa, kuin jos se lojuisi jonkun vintillä eikä kukaan ehkä tietäisi sen olemassaolosta ja se olisi jatkuvan roskiinjoutumisuhan alla.


Taiteen keinoin arkistojen sisällöt voivat saada tulkintoja ja ulottuvuuksia, joiden avulla ne avautuvat uusilla tavoilla sekä yleisölle että arkistossa työskenteleville ammattilaisille. Taiteilijakin tarvitsee kuitenkin oppaita astuakseen arkistoon: asiantuntijoita, jotka tuntevat arkiston periaatteet ja sisällön sekä aineiston käytön edellytykset. Museossa kokoelma-amanuenssi tai tutkija etsii taiteilijan käyttöön sopivia aineistoja, selvittää sen käyttörajoituksia (tekijänoikeudet, henkilötietosuoja, muut mahdolliset sopimukset) ja fyysisiä käyttörajoituksia – onko aineisto luetteloitu, konservoitu ja digitoitu. Useimmat valokuva-aineistot ovat niin valoherkkiä ja mahdollisesti muutenkin hauraita, että niiden käsittelyä on vältettävä. Digikopioina ne sen sijaan taipuvat monenlaiseen. Museo myös dokumentoi uuden taiteellisen käytön, josta tulee samalla osa kokoelmien ja valittujen kuvien historiaa.


Näyttelyn purku ja ripustus käynnissä. Kuva: Virve Laustela / SVM.


Kuva-arkistot näyttelytilassa


Ensimmäinen museon arkistosta ammentava teos, jonka syntymistä olen itse päässyt todistamaan, oli Hannele Rantalan installaatio Nimetön (2006). Rantala teki kuvaamo Novofoton passikuva-paperinegatiiveista teoksen, jossa laminoi 15360 kuvaa ja kiinnitti ne yksitellen seinälle – kiinnittämisprosessi oli osa teosta. Poikkeuksellista aineistossa oli se, että taiteilija sai konkreettisesti käyttöönsä kokoelmista karsinnan ja homevaurioidensa vuoksi poistettuja negatiiveja, ei niiden digitoituja kopioita.


Hannele Rantala toimi myös arkistoaineistoa laajasti esitelleen kokoelmanäyttelyn Katsoa vai nähdä kuraattorina museon erikoistutkija Jukka Kukkosen kanssa. Taiteilijoiden ja muiden vierailevien kuraattorien tulkinnat museon kokoelmista ovat tuoneet arkistoaineistoja uusiin yhteyksiin. Tänä keväänä samantyyppinen arkistointerventio nähdään Helsingin valokuvabiennaalin päänäyttelyn (Ecological Fallacy – virhepäätelmä, 27.3.-27.7.2014) Objektikohtaamisia-osiossa, jonka ovat museon arkistosta kuratoineet tutkijat Paavo Järvensivu ja Karoliina Lummaa. Näyttelyn ripustus oli Purku-klubin aikana juuri meneillään.


Museolla on tänä keväänä esillä muitakin arkistopohjaisia kokonaisuuksia. Valokuvabiennaalissa nähdään myös libanonilaisen Ali Cherrin teos, johon hän etsi materiaalia museon kokoelmatietokannasta. Hän haki museon digitoitujen kuvien joukosta sarjallisuutta, jonkin ilmiön institutionaalista dokumentointia. Cherri päätyi valitsemaan I. K. Inhan vuonna 1899 kuvaaman sarjan, jolla suomalaista karjataloutta haluttiin esitellä Pariisin maailmannäyttelyssä. Hän tutkii Inhan lehmäsarjaa kansallisen identiteetin ja muotokuvatradition näkökulmasta. Samalla lehmät rinnastuvat asetelmatraditioon, jota edustamaan Cherri valitsi museon arkistoista Kalle Havaksen kukkakuvia 1910- tai 1920-luvulta. Kuvat esitetään kaitafilmin tavoin välkähtelevänä ja hypähtelevänä projisointina, jota tekstittävät taiteilijan omat pohdinnat lehmistä ja onnellisuudesta.


Kolme erilaista askelta arkistoihin


Maija Blåfieldin videoteos Kulta-aika 6, joka on esillä museon Prosessi-tilassa, ei perustu museon arkistoihin vaan taiteilijan omaan, laajaan, dokumentaariseen kuvamateriaaliin. Ääniraitojen ja kuvien uudelleen yhdistelyn, dubbauksen ja muiden muokkausten kautta syntyy uusia, fiktiivisiä tarinoita, joiden ainekset ovat todellisissa, taltioiduissa tilanteissa. Hän sanoo: ”Materiaali on minulle samanaikaisesti reliikki, jäte, aarre ja taakka.” Samanlaisia ristiriitaisia tunteita voi kohdistua myös museon arkistoon – mekin olemme joskus pelastaneet aarteiksemme toisten kaatopaikalle tuomitsemaa aineistoa, ja aineiston säilyttäminen, tutkiminen ja esille saattaminen vie paljon resursseja, mutta on sen arvoista.

Blåfield kertoi omista arkistointikäytännöistään. Kun on tarkoituskin antaa ajan ja unohduksen etäännyttää tekijä aineistoistaan, on myös tarkoituksenmukaista järjestää aineistot kaikkea muuta kuin kronologisesti. Jokin kuvissa esiintyvä visuaalinen elementti tai vaikka vihreä väri voi olla ryhmittelyperuste. Taiteilija käy aineistoaan läpi tiukalla seulalla harkiten, mistä on hyötyä tulevissa teoksissa.

Projekti-tilassa, jossa Purku-klubin keskustelu käytiin, on juuri avattu Mirjami Schuppertin kuratoima näyttely Katoavien hetkien häivähdyksiä. Näyttelyssä nähdään, miten kuvataiteilijat Hertta Kiiski ja Niina Vatanen ovat tulkinneet museon kokoelmiin kuuluvaa harrastajakuvaaja Helvi Ahosen negatiivikokoelmaa.

Schuppertin näkökulma arkistoaineistoihin oli tässä keskustelussa ainakin kahdella tavalla erilainen kuin muilla puhujilla. Hän kohtasi aineiston kuraattorina, loi puitteet yhteistyöhankkeelle, etsi siihen taiteilijat ja kuratoi kokonaisuuden. Hän myös perehtyi aineistoon juurta jaksain museoammattilaisen tavoin: kun sopiva aineisto oli löytynyt, hän teki kokoelmaselvityksen ja ryhmätason sekä osin kuvatasonkin luetteloinnit, vaihtoi aineiston arkistotasoisiin negatiivitaskuihin, ja selvitti jonkin verran Helvi Ahosen lahjoituksen taustaa. Tämän jälkeen hän esitteli aineiston taiteilijoille. Schuppert tutkii väitöskirjassaan kuraattorin toimintaa juuri tällaisessa roolissa, välittäjänä ja aloitteentekijänä arkiston ja taiteilijan välissä. Näyttely on samalla osa hänen lopputyötään.

Jorma Puranen työskenteli vuonna 2013 useaan otteeseen Suomen valokuvataiteen museon vanhojen lasinegatiivien parissa. Kiinnostavien aineistojen löytämisessä hänen oppaanaan oli erikoistutkija Jukka Kukkonen. Puranen lainasi museon valokuvaajan Virve Laustelan studiota ja kuvasi negatiiveja jyrkässä valossa niin, että niiden pinnan vauriot ja retusoinnit tulivat esiin. Syksyllä 2013 Galerie Anhavalla nähtiin työn tuloksia, uusia teoksia sarjoista Museum Meditations ja Rehearsals for Good Life.

Arkistot ovat kuuluneet Jorma Purasen taiteelliseen työskentelyyn jo 1980-luvun lopulta asti, ja jo 1970-luvulla hän sai tuntumaa vanhoihin valokuviin ollessaan opiskelijana kesätöissä Museovirastossa. Yksi hänen tunnetuimmista teoskokonaisuuksistaan on Kuvitteellinen kotiinpaluu. Siinä kuvien henkilöillä ja heidän tarinallaan oli keskeinen merkitys.


Alkuperäinen kuva ja uusi teos


Purku-klubilla kysyin Puraselta, Blåfieldiltä ja Schuppertilta seuraavaa: Miten näette käyttämänne arkistoaineiston roolin suhteessa uuteen teokseen tai osana sitä? Miten tärkeää tietoisuus käytetyn aineiston alkuperästä on teille? Tarkoitan kuvien tekijöitä, niissä esiintyviä henkilöitä tai paikkoja, kontekstia, jossa kuva on syntynyt.


Puranen puhui kauniisti negatiivista ”pimeän valon varastona” ja korosti, että hänelle valokuvien esineluonne ja materiaalissa näkyvä ”elämäkerta” on keskeisen tärkeää, jopa tärkeämpää kuin kuvien sisältö. Negatiivin lasi- ja emulsiopuolen erilaiset tavat heijastaa valoa ja emulsion kemialliset vauriot ja retusoinnin kauneudentavoittelu sekä katoavaisuuden teema nousivat näissä töissä kiinnostavammaksi kuin kuvien tekijä, taitava muotokuvaaja ja retusoija Salme Simanainen, tai kuvissa esiintyvät Metrotytöt tai Ester Toivonen.


Schuppertin hankkeessa käytetty aineisto kiinnittyi erityisesti Helvi Ahosen persoonaan, koska Ahonen oli sekä kuvien tekijä että esiintyi niistä monissa. Taiteilijat myös innostuivat siitä, miten hänen elämäntarinansa avautui kuvien kautta. Toisaalta Schuppert jätti tietoisesti Ahosen elämäntarinan selvittelyn minimiin, koska se ei lopulta ollut hankkeen kannalta keskeistä. Kuvat olivat tässä tärkeämpiä kuin tarina. Schuppert korosti instituutiokriittistä näkökulmaa, jonka mukaan arkistoaineisto mahdollistaa rajattomasti tulkintoja, joista toinen ei ole toista oikeampi. Hänelle oli myös keskeistä, että uudet teokset voitaisiin esittää lähellä alkuperäisten kuvien säilytyspaikkaa: Valokuvataiteen museossa tämä yhteys on mahdollinen, sillä galleriatila on samassa rakennuksessa, vaikkakin viisi kerrosta kuva-arkiston alapuolella. Kun teokset esitetään muissa gallerioissa, ne nähdään eri tavalla: arkistoaspekti jää todennäköisesti vähemmälle huomiolle.


Blåfield korosti, että kun käyttää aineistoa, jossa esiintyviä ihmisiä ei tunne tai pysty tavoittamaan, on erityisen tärkeää olla tietoinen työskentelynsä periaatteista, jotta voi tehdä eettisesti kestäviä ratkaisuja. Hän kertoi itse jättäneensä Kulta-aika -teosten aineistoista käyttämättä liian henkilökohtaiset videopätkät ystävistä ja läheisistä, vaikka niihin liittyisikin hienoja tarinoita.


Itse mietin tässä myös sitä, mikä olisi paras tapa tehdä taustalla oleva aineisto (läpi)näkyväksi. Siitä ei ole vakiintunutta käytäntöä kuvataiteessa, mutta esimerkiksi elokuvassa kaikki käytetyt aineistot ja arkistot mahtuvat lopputeksteihin. Pohdimme aihetta myös museon henkilökunnan kesken, sillä huomasimme, ettei meillä ollut valmiiksi mietittyä kantaa aiheeseen. Kun museon kuvapalvelu myy kuvia esimerkiksi lehtijutun tai kirjan kuvitukseen, edellytämme, että tekijä ja arkistolähde mainitaan. Taiteilijoiden kohdalla keskustelua ei ole vielä käyty.

Tausta-aineiston näkymistä on ratkaistu lukemattomilla eri tavoilla. Kaksi esimerkkiä löytyy parhaillaan Helsingissä esillä olevista näyttelyistä, joissa teosten lähtökohtana on käytetty vanhoja valokuvia arkistoista. Taidehallin studiossa on Nanna Hännisen Witnesses of the Others-näyttely, jonka teosten pohjana olevien kuvien alkuperä (taiteilijan sukualbumit sekä Kuopion kulttuurihistoriallinen museo) ja kuvaajat (mm. Karl Granit, Viktor Barsokevitsch) mainitaan teoslistassa kunkin teoksen kohdalla suluissa muiden teknisten tietojen ohessa. Anne-Karin Furunesin Crystals-näyttelyssä Galerie Anhavalla suurten, rasterimaisten reikämaalausten kuvat perustuvat Suomen sota-arkistosta ja Uppsalan yliopiston Carolina Rediviva -kokoelmasta löytyneisiin kasvokuviin; nämä arkistot mainitaan näyttelyn tiedotteessa, mutta ei teostietojen yhteydessä.

Jorma Puranen edustaa uusilla teoksillaan ehkä viitteellisintä laitaa: teosnimissä saattaa olla alkuperäisnegatiivissa esiintyvän henkilön etunimi, ja sarjan nimi (Museum Meditations) viittaa museoihin yleensä. Puranen myönsi, että asia vaatii projekin jatkuessa vielä miettimistä ja totesi, että taidekirjan kohdalla tilanne on selkeämpi: siellä kaikille teoksen valmistumisprosessiin liittyville tiedoille on luonteva paikka. Hän perusteli omaa, minimalistisempaa ratkaisuaan myös sillä, ettei halunnut muiden seikkojen vievän huomiota siltä, mikä hänelle teoksissa on olennaista. Tätä tuki neutraali galleriaympäristö. Jos samat teokset olisivat esillä museolla – kuten toivottavasti vielä joskus ovatkin –, yleisönkin mielenkiinto keskittyisi helposti enemmän teosten taustoihin ja esimerkiksi retusoinnin tekniikoihin ja historiaan, ja museo voisi puolestaan ottaa vastuun tiedonjanon tyydyttämisestä esimerkiksi opastusten tai infotekstien avulla.

Myös Niina Vatasen ja Hertta Kiisken teoksissa teosnimet sisältävät viitteitä aineistoon, mutta eivät suoria ”lähdetietoja”. Ainakin Vatanen on kuitenkin päättänyt liittää kotisivullaan teosten yhteyteen pysyvästi tiedon, mistä aineistosta ja arkistosta on kyse. Siten tieto on aina saatavilla sitä etsiville.

Helvi Ahonen ei ollut kuuluisa eläessään, mutta hän ei ole nobody. Mirjami Schuppert, Niina Vatanen ja Hertta Kiiski kokivat vastaanottaneensa lahjan saadessaan tarttua Helvi Ahosen museolle testamenttaamaan aineistoon. Helvi ansaitsi vastalahjana uusia teoksia, jotka ovat vastauksia hänen kuvilleen. Nyt, kun hänen aineistonsa on noussut esiin, se voi saada paljon uusia vastauksia ja tulkintoja. Tarttumalla arkistoaineistoon taiteilija tai kuraattori antaa myös museolle lahjan: uuden näkökulman arkiston aarteisiin.




Teksti: Sofia Lahti




Mirjami Schuppertin kuratointihankkeesta voi lukea lisää tässä blogitekstissä.

Helvi Ahosen lempikuvausaiheesta kerrotaan tässä kokoelmanostossa.


Selfie 50-luvulla

$
0
0

Uuden Suomen kuva-arkistoista löytyi sattumalta palanen omakuvauksen eli selfien historiaa. Kuvassa on saksalaisvalmisteinen Primafot Fotomatic -valokuvausautomaatti, jonka sisällä on Robot 24x24 -kamera. Kuvan taustapuolella oli Uudessa Suomessa julkaistu kuvateksti, joka selittää laitteen toimintaperiaatteen.

”Valokuvaaminen tulee yhä mutkattomammaksi. Painamalla nappulaa syttyvät tämän laitteen lamput, vilkaisu peiliin ja kun painaa laukaisijaa ottaa pieni 24x24 Robot kamera peilin läpi kuvan jonka jälkeen lamput sammuvat. Valokuvaaja on aivan tarpeeton. Kone on Tanskassa ja ainoa laatuaan siellä.”

Kuvaaja tuntematon, 1950-luku. Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma. Digitoitu alkuperäisestä hopeagelatiinivedoksesta.


Primafot Fotomatic muistuttaa passikuva-automaatteja eli photobootheja, joita yhä löytyy joistain kauppakeskuksista ja rautatieasemilta. Jo 1900-luvun alusta lähtien niitä on käytetty muuhunkin kuin virallisten passikuvien ottamiseen. Ennen kuin halvat pokkarikamerat tulivat markkinoille ja amatöörivalokuvaus yleistyi, photoboothit olivat suosittuja paikkoja omakuvien ja kaverikuvien ottamiseen. Esimerkiksi Glamourdaze-sivulta löytyy mielenkiintoinen kokoelma naisten photobooth-selfieitä 1900-luvulta aina 1970-luvulle saakka.


Teksti: Utu-Tuuli Jussila, valokuvaajaharjoittelija


Lisää mm. selfie-kulttuurista Suomen valokuvataiteen museon #Snapshot-näyttelyssä 21.8.2014-18.1.2015

Työn alla mörkö ja aarre - Pietisen mainosvalokuvaamon kokoelman digitointihanke käynnistyi

$
0
0

Elokuussa 2014 Suomen valokuvataiteen museossa käytiin rakkaan mörön kimppuun. Tarkemmin sanottuna aloitimme Pietisen mainosvalokuvaamon negatiivikokoelman digitointihankeen. Kokoelma on yksi museon aarteista, merkittävä osa suomalaisen yhteiskunnan kuvallista kulttuurihistoriaa. Sitä on aiemminkin museolla selvitetty, reprokuvattu ja pieniä osia aineistosta myös digitoitu. Möröksi kokonaisuus oli muuttunut siksi, että aineisto on museon resursseihin nähden hurjan laaja ja siksi vaikea ottaa haltuun. Yksittäisiä negatiiveja on kokoelmassa noin 150 000 kappaletta. Mörkömäisen negatiivimassasta tekee myös haju. Etikkasyndroomasta kärsivät vanhat negatiivit löyhkäävät pistävästi etikkahapolta. Ne onkin täytynyt eristää, jotta ne eivät pääse levittämään tautiaan muuhun aineistoon tai aiheuttamaan vaaraa henkilökunnalle.

Yrjö Kukkapuron suunnittelemat Karuselli-tuolit kuvattiin Pietisen kuvaamossa vuonna 1977. Tämän kuvan ottaja ei ole tiedossa - hän saattoi olla Otso Pietinen mutta myös joku Pietisten palveluksessa olleista lukuisista muista kuvaajista. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Pietisen valokuvaajadynastian kaksi sukupolvea rakensivat Pietisen mainosvalokuvaamosta suomalaisen kaupallisen valokuvauksen tärkeimmän toimijan. Pietisen mainosvalokuvaamo oli neljännesvuosisadan maan johtava alan yritys. Aarne Pietisen perustama ja hänen poikiensa Otso ja Matti Pietisen eteenpäin luotsaama yritys oli Pietisten omistuksessa mukana suomalaisen yhteiskunnan muutoksissa 1930-luvulta 1970-luvulle. Pietiset dokumentoivat suomalaista todellisuutta mutta olivat myös merkittävässä roolissa muokkaamassa suomalaisen muotoilun ja teollisuuden kuvaa Suomessa ja maailmalla.

Kalle Hirn, 1957. Artek Oy:n kirjahyllyjä. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.
Hankkeessa tärkein tavoite on löytää hyvät käytännöt kokoelman käsittelylle sekä hidastaa aineiston tuhoutumista. Lisäksi hankkeessa valitaan, luetteloidaan ja digitoidaan noin kaksi tuhatta yksittäistä kuvaa ja tehdään kuntokartoitus mahdollisimman monelle negatiiville. Vielä hyväkuntoiset negatiivit erotetaan etikkasyndroomasta kärsivistä, pakataan puhtaisiin säilytysmateriaaleihin ja sijoitetaan omaan säilytystilaansa. Huonokuntoiset eristetään muusta aineistosta. Samalla on muun muassarakennettu uusi hierarkkinen tietokanta, luotu kuntoluokitus sekä kehitetty käytäntöjä vaurioituneiden negatiivien digitointiin.

Elo-joulukuun ajan kolmehenkinen hanketiimi, konservaattori, digitoija ja luetteloija/tutkija yhdessä museon vakituisen henkilökunnan, valokuvaajan, vastaavan konservaattorin ja kokoelma-amanuenssin kanssa ratkoo hankkeen haasteita ja käy läpi tuhansia negatiiveja. Loppuvuoden aikana tiimiläiset kertovat täällä blogissa hankkeesta omasta näkökulmastaan.

Otso Pietinen, 1950. Keravan puusepäntehtaan tuotteita lastataan New Yorkiin matkalla olevaan rahtilaivaan. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.


Matti Pietinen, 1957. Primulan kahvila Helsingissä. Varhaisten värinegatiivien väreissä on ajan kuluessa tapahtunut muutoksia. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.
Kaikki tämän blogikirjoituksen kuvituksena olevat kuvat on digitoitu elo-syyskuun 2014 aikana osana digitointihanketta.

Teksti: Anni Wallenius, kokoelma-amanuenssi


Vaurioiden maailma

$
0
0

Olen digitoinut viimeiset kaksi kuukautta aikansa johtavan mainosvalokuvaamo Pietisen tuhoutumisvaarassa olevaa negatiiviarkistoa. Pietisen kokoelman negatiivit ovat vuosilta 1946-1977, ja nyt digitoitu osio sisältää kuvia pääasiassa 50-luvun loppupuolelta. Kyse on pelastusdigitoinnista, sillä osa negatiiveista on alkanut etikoitua vuosikymmenten saatossa ja digitointihankkeessa negatiivien konservointi on keskiössä. 

Useiden kuvien kohdalla etikoituminen ilmenee vasta pistävänä hajuna, mutta joihinkin kuviin on alkanut ilmentyä jo eriasteisia vaurio-muodostelmia kuten kuplia, ryppyjä ja kanavaverkostoja. Vauriot tuovat kuviin oman lisä-sisältönsä ja jo pienikin vaurioituminen alkaa härnätä kuvan alkuperäistä sisältöä. Kuva-aiheen kadotessa vaurio ottaa vallan ja alkaa kertoa omaa tarinaansa.  

Yksityiskohta Kalle Hirnin ottamasta kuvasta yöllisestä Shellistä vuodelta 1957. Negatiivin näkyvät vauriot saavat Shellin huoltoaseman lähes ‘salamoimaan’.
Kuvassa iloinen Markku Pietinen Otso Pietisen kuvaamana vuonna 1956. Kuva-alalle kauttaaltaan levinneet vauriot alkavat jo häivyttää kuva-aihetta. Nuori Markku Pietinen on jäämässä vangiksi seittimäisen muodostelman taakse.

Yksityiskohta pahasti vaurioituneen kuvan pinnasta. Jännittävän muotoiset verkottuneet vauriot muistuttavat etäisesti oksia tai selkärankoja, kun taas pistemäiset vauriot tuovat mieleen esimerkiksi luodinreiät tai alkueliöt.
 
Yksityiskohta Otso Pietisen Salon Forsmanille ottamasta kuvasta vuodelta 1958. Laikukas vaurioituminen tuntuu kiinnittävän katseen kuvan pintaan ja kuvan tilailluusio alkaa häiriintyä. Kuvan naishenkilö uhkaa hävitä tähtisateen taakse. 

Onneksemme lähes kaikista kuva-aiheista on löytynyt negatiiveja, joissa etikoitumisen aiheuttamaa näkyvää vaurioitumista ei ole päässyt vielä syntymään. Vielä ei siis ole liian myöhäistä pelastaa kuvia vaurioiden maailmasta.

Teksti: Emilia Erfving, valokuvaaja

Pietisen kokoelma - valokuvavuoren louhintaa

$
0
0

Vaikka valokuvia on syytä arvostaa ja arvioida yksilöinä, joissa negatiiviruutu voi toisinaan olla kiinnostavampi ja kulttuurisesti arvokkaampi kuin rullallinen filminauhaa, on Pietisten valokuvaamon kokoelman kohdalla houkuttelevaa tehdä poikkeus. Tämä johtuu siitä, että Aarne Pietinen Oy:n nimellä vuonna 1932 aloittaneen ja Valokuvatalo Otso Pietinen & Co:n nimellä vuonna 1976 lopettaneen yhtiön jäämistö on poikkeuksellisen mittava. Kuvien suuri määrä tarjoaa mahdollisuuden perehtyä esimerkiksi mainosvalokuvauksen muutokseen vuosikymmenien aikaperspektiivillä.

Valokuvataiteen museon kokoelmiin kuuluvat Pietisten kuvat sisältävät pääasiassa 1940-luvun jälkeistä materiaalia. Tätä varhaisempi aineisto on lahjoitettu aikanaan Museovirastolle. Koska kuvaamon arkisto on ollut suuri ja siellä on vallinnut eri aikoina erilaisia järjestelyperusteita, on myös Valokuvataiteen museolle päätynyt jonkin verran vanhempaa aineistoa. Vuosikymmenittäin tarkasteltuna määrät ovat pyöreästi seuraavat: 1930-luku: 250 kuvaa; 1940: 8.400; 1950: 39.000; 1960: 51.200; 1970: 27.500; 1980: 23.000 ja ilman vuosilukua: 3.000. 

Konekeskus Oy:n johtaja Lahti merkkipäiväkukkasten ympäröimänä. Kuva Kalle Hirn 1957. Pietisen kokoelma, Suomen valokuvataiteen museo.

Koska kokoelma on yhtenäinen 1950-luvun alusta lähtien, kertovat luvut erään Pohjoismaiden suurimmaksi kasvaneen valokuvaamon vuotuisesta volyymista. Todelliset kuvamäärät ovat olleet vielä tätäkin suurempia, sillä negatiivien ykköskappaleet voitiin toimittaa suoraan tilaajille. Lisäksi peltisissä tai pahvisissa arkistolaatikoissa on arvaamaton joukko kuvia, joita ei ole viety kuvauspäiväkirjaan tai joiden luettelojärjestelmä on aikojen saatossa kadonnut. Kaikkiaan aineistoon kuuluu kutakuinkin 150.000 kuvaa!

Pietisen mainosvalokuvaamon alkuperäisiä negatiivilaatikoita. Kuva Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.



Vuosittaiset kuvamäärät kertovat myös kuvaamon toiminnan noususta ja laskusta. 1950-luvun alkupuolella toiminta oli tasaisen aktiivista, noin 3.000 kuvaa vuodessa. Vuonna 1955 kuvamäärä nousi jo lähes 5.000:een ja vuonna 1960, jolloin avattiin yhtiön kuuluisa toimitila Lauttasaaren Veneentekijäntiellä, ylittyi 6.000 kuvan raja. Kuvamäärien lasku alkaa vuodesta 1967.


Matti Pietisen luovuttua yhtiön osakkuudesta vuonna 1969 ja valokuvauksen jatkuessa Valokuvatalo Otso Pietinen & Co:n nimellä vuosina 1973–76 kuvausten määrä alitti jo 1950-luvun tason. Vuoden 1976 lopussa kuvaamo siirtyi Konstsamfundetin omistaman Pressfoton alaisuuteen ja toimi seuraavat vuodet PF-studion nimellä. Tältä Pietisten jälkeiseltä ajalta on siis kokoelmassa mukana vielä yli 20.000 kuvaa.

Mainos Taucher, Pauligin Pantteri-pöytäsuolaa. Kuva Matti Pietinen 1951. Pietisen kokoelma, Suomen valokuvataiteen museo.

Pietisten kuvaamo otti vuosittain kymmeniä tuhansia kuvia, joista vain osa kuvattiin studiossa Kasarmikadulla tai Veneentekijäntiellä ja merkittävä osa tehtaissa ja tuotantolaitoksissa ympäri Suomen. Kuvaamon nimi kätkeekin alleen noin tusinan verran ammattitaitoisia kuvaajia. Kuvaajatiedot ovat pääosin säilyneet negatiivipussien yhteydessä.

Vuonna 1946 kuolleen Aarne Pietisen nimiin merkittyjä kuvia on kokoelmassa noin 200 ja vuonna 1945 yhtiöstä lähteneen Viljo Pietisen noin 1.000. Työllistetyin kuvaaja vaikuttaa olleen Matti Pietisen luokkatoveri ja veljesten luottomies Kalle Hirn, jonka nimikirjaimet löytyvät noin 22.000 negatiivipussista. Matti Pietinen itse kuvasi noin 14.300 kuvaa ja Otso 13.500. Näiden pitkäaikaisimpien kuvaajien lisäksi Aarne Tynnilä ja Esko Eerikäinen ottivat valokuvaamon leivissä yli 8.000 kuvaa, Jorma Wirén noin. 2.000 ja Kauko Aalto 1.000. Timo Syrjäsen ja Pauli Bergströmin kuvia aineistossa on muutamia satoja.

Jäädytettyjä lahnoja Tukon kalapakkaamolla. Kuva Matti Pietinen 1948. Pietisen kokoelma, Suomen valokuvataiteen museo.

Jo aineiston suunnaton koko kertoo siitä, että joukkoon mahtuu hyvin monentyyppisiä otoksia, eivätkä kaikki välttämättä ole sisällöltään valokuvataiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia. Samalla suuri kuvamäärä ja nimekkäiden kuvaajien ammattitaito takaa sen, että kokoelmassa on enemmän laadukkaita ja kiinnostavia kuvia kuin suhteellisen lyhyen digitointiprojektin aikana on mahdollista käsitellä. Pietisen valokuvaamon aineisto Valokuvataiteen museossa ja muiden tahojen arkistoissa tarjoaakin vielä pitkäksi aikaa aarrearkun, josta on mahdollista kaivaa lähes aiheeseen kuin aiheeseen liittyviä arvokkaita kuvayksilöitä.

Negatiivipussien tiedot kirjataan ylös ja kuvat siirretään arkistokelpoisiin säilytyskuoriin. Kuva Vili Niemi, Suomen valokuvataiteen museo.
 

Teksti: Eemeli Hakoköngäs

Wikipedia kävi täällä

$
0
0

Joukko Wikipedian osaajia ja opettelijoita valtasi yhdeksi marraskuun illaksi museon henkilökunnan kahvihuoneen. Pitkä pöytä täyttyi teekupeista ja läppäreistä. Sivupöydällä oli vanhoja kameroita. Kirjoja plärättiin, ja neuvoja kyseltiin puolin ja toisin. Neljä tuntia kului hujauksessa.

Kameratietoa tuodaan Wikipediaan. Kuva: Teemu Perhiö / Wikimedia Finland, 2014.
Kyseessä oli Tuo kulttuuri Wikipediaan -kurssin viimeinen työpaja; syksyn aikana kurssilaiset ovat jo editoineet ja luoneet wikipedia-artikkeleita Ylen, Helsingin kaupunginkirjaston, Helsingin taidemuseon, Svenska Litteratursällskapetin ja Ateneumin aineistoista ja tutustuneet samalla kunkin instituution kulissien takaiseen maailmaan. Meillä kurssilaiset pääsivät viidennessä kerroksessa ammentamaan museon kirjastosta tietoa vanhoista kameroista.

Kurssin kouluttajan, wikipedisti Juha Kämäräisen alustuksen jälkeen oli aika valita oma aiheensa. Esillä oli muutama kamera museon opetuskokoelmasta, ja kurssin Wikipedia-sivulle olimme lisänneet muita ehdotuksia aiheiksi. Aiheet eivät lopu kesken lähiaikoina, sillä Wikipediassa on kamera-aiheisia artikkeleita suomeksi vielä varsin vähän.

Kamera-asiantuntija Kari Helin esittelee Agfa Iso-rapid IF -kameraa. Kuva: Teemu Perhiö / Wikimedia Finland, 2014.

Kameraoppaiden, luetteloiden ja käyttöohjelehtisten avulla jokaisesta kamerasta löytyi alustavat tiedot. Vielä helpompi tapa päästä alkuun oli kysyä päivystävältä kamera-asiantuntijalta. Siihen rooliin olimme kutsuneet paikalle Kari Helinin Suomen valokuvahistoriallisesta yhdistyksestä. Illan puolivälissä jaloiteltiin alakerrassa puolen tunnin mittaisella opastuskierroksella #snapshot -näyttelyssä, jossa oli myös nähtävänä pieni valikoima eri aikakausien näppäilykameroita.

Näppäilykameroista muodostui illan teema, ja kas, näppäilykameroilla ei ollutkaan vielä omaa sivua Wikipediassa! Saisivatko ne sen vielä illan aikana? Ei sentään, kirjallisia lähteitä termin käytön historiasta ei vielä löytynyt riittävästi, tuumasi Juha Kämäräinen. Sakari Pälsi kirjoitti näppäilyoppaansa vuonna 1930, mutta näppäilyn historiankirjoitusta Pälsin ajoista tähän päivään on vielä tutkittava. Sen voi tehdä kuka tahansa kiinnostunut vaikkapa vasta perustetun Wikipedian Näppäilykamerat-projektin puitteissa.

Yashicaflexiä syynätään. Kuva: Teemu Perhiö / Wikimedia Finland, 2014.
Ainakin seuraavat uudet artikkelit perustettiin illan aikana. Lisäksi muutamia vanhempia artikkeleita täydennettiin.

Muokattuja sivuja:

Tästä on hyvä jatkaa!



Teksti: Sofia Lahti

Kaikki tässä tekstissä käytetyt kuvat ovat CC BY-SA 2.0 -lisensoituja, ja ne sijaitsevatWikimedia Suomen Flickr-albumissa.

Järjestys ja romahdus? Havaintoja arkistoinnoituksista

$
0
0

Vanhojen tai anonyymien valokuvien, alkuperäiskontekstistaan irrotettujen kuvien, kuva-arkistoaineistojen ja löydettyjen orpokuvien taiteellinen käyttö kiinnostaa juuri nyt monia taiteilijoita. Tietenkin se kiinnostaa myös meitä, jotka työskentelemme muilla tavoin samojen aineistojen parissa. Tästä on blogattu täällä Terävyysalueessa ennenkin.


Kuvan poika on seuraamassa auringonpimennystä ja suojaa silmänsä mustaksi valotetulla filminkappaleella. Helsinki 15.2.1961. Jyrki Pälviö / Suomen valokuvataiteen museo/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma.
Kuva on Suomen valokuvataiteen museon Kuvia kaikille -palvelusta, ja se on
lisensoitu Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Göteborgin Valandin kuvataideakatemian valokuvaosasto ja Hasselblad-säätiö järjestävät vuosittain pieniä symposiumeja valokuvaan liittyvistä aiheista. Tänä syksynä symposium oli kansainvälinen, ja pienehkö Glashuset-seminaaritila oli tupaten täynnä kiinnostuneita. Otsikkona oli “Order and Collapse. The Lives of Archives”. Kaksipäiväinen tilaisuus oli kuva-arkistojen parissa työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden sekä opiskelijoiden antoisa kohtaaminen. Lähtökohdaksi oli määritelty arkistojen loputtomaan kokoon ja kasvuun ja toisaalta niissä säilytettävien lukemattomien erilaisten tarinoiden säilymiseen, suojeluun ja unohtumiseen liittyvät kysymykset. Vastauksina ei yritettykään tarjota varsinaisia kokonaisratkaisuja, vaan esimerkkejä rajattujen aineistokokonaisuuksien käytöstä ja tulkitsemisesta. 



Taiteilijat arkistoissa
Symposiumin kolmella taiteilijapuhujalla oli kolme erilaista tapaa käyttää uudelleen toisten kuvaamaa aineistoa, mutta silti paljon yhteistäkin. Jokainen taiteilija yhdistää itse tuottamaansa valokuvaa löydettyihin, lainattuihin tai varastettuihin aineistoihin. Jokaisella lähestymistapaan kuuluu jonkin verran tutkimusta, vertailua ja järjestelyä. Jokaista kiinnostavat yhtäältä historiat aineistojen taustalla, mutta toisaalta myös aineistojen visuaaliset ainekset sellaisinaan, jopa kontekstitietoja tietoisesti vältellen.



Oliver Chanarin ja hänen kumppaninsa Adam Broomberg ovat menestyvä taiteilijakaksikko, joka saa enemmän kutsuja taideprojekteihin, museoihin ja arkistoihin kuin ehtii toteuttaa. Broomberg & Chanarin yhdistävät teoksissaan historiaa ja sen tulkintaa sekä ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Useammassakin hankkeessa he ovat tutkineet valokuvauksen tekniikoiden kyseenalaisia lähtökohtia soveltamalla näitä tekniikkoja uudella tavalla. Vain valkoihoisten henkilöiden kuvaamiseen soveltuneet varhaiset Kodak-värifilmit, Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon käyttöön suunnitellut polaroid-passikuvakamerat sekä Moskovan katuja tuijottavien valvontakameroiden kuvia 3D-kuviksi yhdistelevä menetelmä on otettu kriittiseen käyttöön. Toisena toistuvana lähestymistapana on vahvojen tekstien uudelleen kuvittaminen. Broomberg & Chanarin ovat tehneet oman tulkintansa mm. klassisesta kuva-Raamatusta ja Bertolt Brechtin Kriegsfiebel / War Primer -teoksesta.



Saksalainen kuvataiteilija Peter Pillaron kehittänyt oman, kuraattorimaisen, systemaattisen taidemuotonsa “varastettujen kuvien” eli käytännössä lähinnä paikallislehdistä leikattujen kuvien temaattisesta järjestelystä. Pillarin näyttelyt ja kirjat perustuvat taiteilijan itsensä määrittelemiin aiheluokituksiin kuten “kuvat, joissa osoitetaan”, “kuvat, joissa kosketetaan autoja”; kuvat, joissa heijastavat vaatteet hohtavat”... Pillar arvostaa erityisesti aineiston parissa tylsistymiseen asti vietettyä aikaa: hitauden kautta löytyvät kuvien tahattomat ulottuvuudet, jotka ovat hänelle kaikkein kiinnostavimpia. Pillar on hyödyntänyt myös muita kuvatyyppejä arkistokuvista ja vanhoista valokuvapostikorteista Ebayssä kaupattujen vanhojen ammusten kuviin. Hänelle kuvien kontekstit ovat useimmiten toissijaisia: kuvien välitön sisältö ja siitä syntyvät mielleyhtymät toimivat uusien teosten lähtökohtana. Kuvien (reproduktioiden) luvaton käyttöönotto ei ole ollut ongelma. Paikallislehtien toimittajat kuvittavat itse juttunsa, kun taas Ebayn myyjät harvemmin panostavat tuotekuviensa laatuun tai tuntevat huolta niiden myöhemmistä vaiheista. Kukaan ei ole reagoinut kuviensa käyttöön Pillarin hankkeissa, eikä hänkään ole pyrkinyt tavoittamaan kuvaajia.



Kolmas arkistoista inspiroituva taiteilija oli Lontoossa myös opettajana ja kuraattorina toimiva Paula Roush. Hänen perustamansa kuvitteellinen säätiö, the Found Photo Foundation, on käytännössä taiteilijan itse kirpputoreilta ja kaduilta keräämä löydettyjen valokuvien kokoelma, joka sisältää myös reproduktioita. Kuten Pillar, myös Roush lajittelee arkistoimiaan kuvia teemoittain, mutta ei yhtä pysyvästi: teemat vaihtuvat ja kuvat järjestetään uudelleen työpajoissa tarpeen mukaan. Toisaalta Roush on toteuttanut kantaaottavia hankkeita, joissa tutkimus ja tosiasiat ovat pääroolissa. Participatory Architecture-teoksessa hän aloitti työskentelynsä dokumentoimalla portugalilaisen, purku-uhan alaisen Meia Praian kylän jokaisen rakennuksen ja tutustumalla kylää suunnitelleen arkkitehdin muistiinpanoihin ja piirustuksiin.



Tutkijat arkistoissa

Siinä missä taiteilijat voivat halutessaan valita pelkän visuaalisuuden ilman kontekstia, tutkijoille taustatieto – metadata – on a ja o. Symposiumin kolme tutkijaa valaisi sen merkitystä kolmelta eri kantilta.



Jessica Bushey on oman määritelmänsä mukaan “artist-archivist”. Hän valmistelee väitöskirjaansa University of British Columbiassa, Kanadassa. Helsinki Photomedia -konferenssissakin tutkimustaan tänä vuonna esitellyt Bushey esittää hyvin ajankohtaisia kysymyksiä sosiaalisen median alustoista (Facebook, Instagram, Flickr jne) miljoonien tavallisten ihmisten kuva-arkistoina. Kun miljoonat ihmiset käyttävät niitä kuviensa jakamiseen, järjestämiseen ja säilyttämiseen, niistä muodostuu eräänlaisia arkistoja. Näiden arkistojen ylläpitäjät ovat kuitenkin ylikansallisia suuryrityksiä, joita eivät sido samat lait ja velvoitteet kuin perinteisiä arkistolaitoksia. Yrityksille metadata merkitsee enintään asiakkaista markkinointitarkoituksessa saatavaa tietoa; kuvien alkuperäiset metatiedot eivät kulje niiden mukana, kun ne on ladattu näille alustoille. Kun ammattimaisesti hoidetut arkistot ovat sitoutuneet ottamaan huomioon niin tiedon vapauteen kuin yksityisyyden suojaan liittyvät lait, sosiaalisen median yritykset ovat sitoutuneita sijoittajien taloudellisten voittojen maksimointiin. Siitä huolimatta sosiaalisen median (kuva)sisällöt ovat arkistoinnin arvoisia, mutta niiden säilyttäminen asettaa useita uusia haasteita. Tutkimuksessaan Bushey kartoittaa näiden sosiaalisen median alustojen tavallisten käyttäjien, ei-ammattilaiskuvaajien, asenteita omien kuviensa säilymiseen ja oikeuksiin: miten kuvia jaetaan, järjestetään ja säilytetään? Moniko tietää tai välittää, mitä palvelujen käyttöehdoissa todella lukee?



Leslie Squyres edusti symposiumissa sitä arkistonkäyttäjätyyppiä, johon itsekin kuulun: tietyn kuva-arkiston parissa vakituisesti työskentelevää asiantuntijaa, joka perehtyy aineistoon useista näkökulmista, tutkii, analysoi ja esittelee sitä yleisölle, mutta myös järjestää ja säilyttää. Squyres johtaa arizonalaista Centre for Creative Photographya, jolla on merkittävät kokoelmat pohjoisamerikkalaisten valokuvataiteilijoiden työhön liittyviä aineistoja. Kertoessaan W. Eugene Smithin arkiston tutkimisesta ja julkaisematta jääneen Big Bookin faksimile-edition valmistelusta julkaistavaksi Squyres todisti palavasti arkistotyön intohimosta ja moniaistisuudesta. Syventyessään Smithin aineistoon ja jäljittäessään eri kuvien asiayhteyksiä, ajoituksia ja kuvauspaikkoja tutkija saattoi tuntea edesmenneen taiteilijan läsnäolon, haistaa hänen tupakkansa ja kuulla monikymmentuntisista nauhoituksista hänen luovan yhteiselonsa Thelonious Monkin ja muiden jazzmuusikkojen kanssa, lopulta jo kuulla jazzin äänettömien valokuvienkin rytmissä. Tällainen pitkäjänteinen syventyminen yhteen kokonaisuuteen on todella antoisaa, mutta käytännössä harvinaista herkkua tutkijoille ja amanuensseille, joiden työnkuvaan kuuluu lukuisia muita päivittäisiä (ja sinänsä myös antoisia) tehtäviä.



Teknisemmästä tutkimuksesta kertoiTyrone Martinsson, joka on valokuvaaja ja tutkija symposiumin koti-instituutiossa, Göteborgin taidekorkeakoulussa eli Valandin akatemiassa. Hän on monitieteisen tutkimusryhmän jäsenenä selvittänyt muun muassa ilmastonmuutoksen jälkiä maisemassa rephotography-metodilla, vertaamalla vanhoja valokuvia nykyhetkeen. Esimerkkinä hän esitteli huono-onnisen Andrén retkikunnan naparetken negatiiveja, jotka löydettiin retkeläisten kuumailmapallon haaksirikkopaikalta vasta 30 vuotta heidän menehtymisensä jälkeen. Originaaleista, kahden lasilevyn väliin säilötyistä nitraattinegatiiveista, oli paljaalla silmällä enää nähtävissä tuskin mitään. Digitoinnin avulla niistä saatiin esiin yksityiskohtia, joita negatiivien perinteisellä reprokuvauksella ei ollut tavoitettu. Vanhat, 1930-luvulla tehdyt reprokuvatkin ovat silti arvokkaita, sillä niissä taas näkyy yksityiskohtia, joita negatiiveissa ei enää tänä päivänä huolellisesta säilytyksestä huolimatta ole jäljellä.



Ja vielä: Oppilaat ja opettajat arkistoissa
Tänä syksynä taikasana “arkisto” johdatti minut toiseenkin mainioon seminaariin. Pohjan paikallishistoriallisen arkiston järjestämässä seminaarissa Fiskarsissa keskusteltiin arkistopedagogiikasta. Kävi muun muassa ilmi, että Ruotsissa Riksarkivetilla on palkkalistoillaan päätoimisia arkistopedagogeja! Agendana on aikaisemman “kulttuuriperinnöstä oppimisen” sijasta “kulttuuriperinnön avulla oppiminen”. Arkistoaineistojen asiasisältöjen ympärille on rakennettu monenlaista yhteiskunnallista vaikuttavuutta uhkuvia projekteja, joilla on esimerkiksi autettu ammattikoulutuksen kesken jättäneitä nuoria löytämään vahvempaa ammatti-identiteettiä ja sen myötä uutta intoa käydä koulutus loppuun saakka.




Mutta vaikuttavaa arkistopedagogiikkaa saadaan aikaan myös Suomessa. Pohjan paikallishistoriallinen arkisto ja Svenska Litteratursällskapet ovat kumpikin räätälöineet erityisesti koululaisryhmille hauskoja ja havainnollisia aineistopaketteja ja työpajoja, joiden avulla voidaan itse oivaltaen käsitellä tiettyjä opetusohjelmaan kuuluvia asiakokonaisuuksia. Samalla opitaan – ikätasosta riippuen – hahmottamaan arkistojen toimintaperiaatteita, vertailemaan erilaisia lähteitä, harjoittamaan lähdekritiikkiä – ja tietenkin: inspiroitumaan arkistoaineiston äärellä! Se ei nimittäin ole taiteilijoiden yksinoikeus.



Teksti: Sofia Lahti



P.S. Busheyn käsittelemiä teemoja pohtii myös mm. tutkija Risto Sarvas artikkelissaan #snapshot-näyttelyn julkaisussa.



P.P.S. Brechtin Kriegsfiebel on ajankohtainen ja innoittanut muitakin: meillä museollakin nähty, myös arkistoaineistoa käyttävä kuvataiteilija Ali Cherri on tehnyt siihen uuden, youtube-pohjaisen kuvituksen.



P.P.P.S. Maiseman muutoksia on dokumentoitu rephotography-tyyppisesti Suomessakin. Kari Ennola on kiertänyt I. K. Inhan kuvauspaikoilla.


P.P.P.P.S. Arkistokuvien innoituksesta syntyy myös sanataidetta. Ja siitä lumoava esimerkki on Monika Fagerholmin teksti museolla olevista amatöörikuvaaja Helvi Ahosen kuvista kirjassa Archive Play. Toisaalta vanhoista, löydetyistä, ns. anonyymeistä kuvista voi innostua myös ihan niiden itsensä takia. Keräillä, katsella ja pohdiskella. Tästä näkökulmasta on vastikään julkaistu upea kirja: Nimettömät!

Jäljet johtavat 1970-luvulle

$
0
0


Kokoelmien avaimet -opintopiirin tuotantoa vielä kerran, olkaa hyvät!

Erikoistutkija Jukka Kukkonen on tunnettu ”kuva-arkistojen velhona”. Hän tuntee suomalaisen valokuvan historian, aineistot ja arkistot. Myös meidän kokoelmamme – eikä aivan sattumalta.

Syksyllä 1994 museo sai Opetusministeriöltä erillisrahoitusta kokoelmien laadun selvittämiseen; tehtävän otti hoitaakseen Viktor Barsokevitsch -valokuvakeskuksen entinen toiminnanjohtaja Jukka Kukkonen. Kokoelmien luonteesta ja sisällöstä ei edes museossa työskentelevillä ollut mahdollisuutta muodostaa selkeää kuvaa ennen systemaattisen kokoelmatietokannan perustamista. Kokoelmaa ei myöskään ollut esitelty laajasti näyttelyissä ennen vuoden 1986 suurta Minne? -näyttelyä.

Aluksi kerättiin perustiedot museolle hankituista tai vastaanotetuista kokoelmaeristä. Tietoa oli koottava vastaanottolomakkeista, kortistoista, pöytäkirjoista, vuosikertomuksista ja suullisesta muistitiedosta. Seuraavaksi inventoitiin huoneet ja hyllyt varastoluetteloksi. Museon ensimmäisen vuosikymmenen toimintaa oli leimannut resurssipula: ei budjettia hankintoihin, ei henkilökuntaa, ei aikaa suunnitella eikä kehittää systemaattista luettelointia saati kontekstualisoida aineistoja. Tuolta ajalta on suuria kokoelmia, joiden mukana ei tullut alkuperäisluetteloita, ja toisaalta saatiin kortistoja tai kuvauspäiväkirjoja ilman niihin liittyviä kuvia.

Sama pirstaleisuus vaivaa yleensä museoiden kuvakokoelmia: vedokset on usein erotettu alkuperäisestä yhteydestään, järjestetty ja luetteloitu aiheen mukaan. Sen sijaan negatiivikokoelmat ovat säilyneet usein yhtenäisinä. Provenienssia ei myöskään aina osattu ajatella: kun aineistokokonaisuuksia saatiin tai hankittiin, ei aina kyselty niiden taustoja saati selvitetty, missä muualla oli osia saman kuvaajan tai kuvaamon aineistosta. TAKO-yhteistyöstä ei vielä ollut tietoakaan.

1970-luvulla Suomen valokuvataiteen museon kokoelmien kartuntaa ohjasi paljolti museon perustaneiden valokuva-alan järjestöjen aktiivisuus. Niiden edustamat valokuvakulttuurin alueet karttuivat. 1980-luvulla museon lähestymistapa muuttui jo tutkivammaksi ja aktiivisemmaksi kiinnostavien aineistojen etsimiseksi. Minne? -näyttely oli tämän tutkimuksellisen asenteen tulos ja julistus.

Diaarinumerojärjestelmään siirryttiin vasta Kukkosen selvityksen jälkeen 1990-luvun puolivälissä. Vuonna 1994 Suomen valokuvataiteen museo nimettiin valtakunnalliseksi erikoismuseoksi, mikä täsmensi museon tehtäviä ja velvollisuuksia.

Yllämainituista syistä 1970-luvulla karttuneen aineiston avainten valinta – edes esimerkinomaisesti – on haastavampaa kuin myöhempien aineistojen. Kukkonen poimi kuitenkin paljoudesta esimerkkejä: kameraseurojen mestarit Aarne Tengén, Nicolai Leibowitsch, Eino Mäkinen tai Walter Jakobsson, modernistinen ateljeekuvaaja Petra Tiirikkala... 


 
Museon avajaisnäyttelyn aineistoa on tullut kokoelmiin vähitellen. Miltähän sama näyttely näyttäisi uusintana?


Avainten valintaa helpompaa on luetella 1970-luvulla museolle tulleita aineistoja, jotka ansaitsisivat oman selvitysprojektinsa. Sellaisia onkin jatkuvasti käynnissä: parhaillaan selvitettävänä on Suomen matkailuliiton valtava kokoelma, jonka haasteita ovat tuhannet moninkertaiset päällekkäisnumeroinnit, monet eri vaiheissa saapuneet erät ja eri käyttö- ja arkistointivaiheiden aikaansaama epäjärjestys. Mutta kuinka palkitsevaa onkaan, kun kokoelmaa lopulta voi käyttää vaivattomasti!

Näin suurta kokoelmaa on vaikea hallita ja tuntea, varsinkin kun kaikkia sen osia ei ole luetteloitu eikä digitoitu. Kukkosen neuvo olikin: tutustu joka viikko edes yhteen kokoelmaan ajan kanssa. Siellä lukemattomat uudet avaimet ja oivallukset odottavat löytäjäänsä.


Teksti: Sofia Lahti

P. S. Yksi museolla näyttelyissä nähty Kukkosen ja yleisönkin suuri suosikki on mainittava, vaikka se ei originaalina kuulu museon kokoelmaan: Maria Hirnin kuvasarja viittomakielen sanoja esittävästä Fritz Hirnistä (sarjaan voi tutustua esimerkiksi tästä). Ehkä avaimia kokoelmaan voivat olla myös kokoelmasta puuttuvat, mutta sinne kovasti kaihotut objektit?
Viewing all 85 articles
Browse latest View live